Skip to content

Fintech-bedrijven schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. En hoewel er een ware hype is ontstaan rond het thema, wordt er na analyse ook vastgesteld dat 100 bedrijven, zo’n 70 snel terug de deuren sluiten en slechts 5 bedrijven echt een verschil zullen maken op de markt.

En dat blijft natuurlijk niet zonder gevolgen voor de bankensector.

Hoewel het er een tijdje op leek dat de bedrijfsmodellen van banken onveranderd zouden blijven, is er dankzij de fintech-bedrijven een enorme evolutie bezig. Banken moesten zich na de opkomst van deze sector echt gaan heruitvinden en heroriënteren, en zijn daar vandaag nog steeds volop met bezig. 

Alleen zo kunnen de klassieke banken overleven in een wereld van internet en A.I., waar alles steeds sneller en gemakkelijker moet gaan.

De implementatie van fintech

Eerst leek het er op dat fintech de oorlog had verklaard aan de traditionele banken, maar ondertussen hebben enkele banken een manier gevonden om fintech te implementeren in hun bedrijfsmodel. 

Kijk maar naar een van de grootste banken van België: ING

Mede dankzij hun grote budgetten voor R&D, waren zij bij de eersten om hun focus te verleggen. 

ING is in 2017 een samenwerking gestart met twee startende fintech-bedrijven. Zo wilden ze hun websitebezoekers nog sneller de juiste informatie verschaffen, en dat natuurlijk zo veel mogelijk op maat van de consument. 

Maar wat is fintech dan?

Fintech is een heel ruim begrip. 

Het gaat om de technologie en innovatie die erop is gericht de traditionele financiële methodes en instituten te ‘challengen’, en mee te concurreren bij het leveren van financiële diensten.

Met andere woorden: het begrip fintech omvat alle innovatieve financiële producten en diensten die de manier waarop er met geld wordt omgegaan, vereenvoudigt en versnelt. 

Traditionele banken beginnen het concept steeds meer te implementeren. Denk maar aan de duidelijkste verandering op B2C-vlak: het invoeren van de mobiele applicaties. 

Doordat elke bank zijn eigen applicatie heeft en er daarnaast ook verbonden kan worden met apps zoals Payconiq en PayPal, is de manier van verwerken van financiële transacties gigantisch veranderd.

Alles kan sneller en is toegankelijker geworden. Je kunt snel je saldo controleren voor  je naar de kassa stapt, betaalt snel je vrienden terug aan de hand van een QR-code, en checkt al jouw rekeningen via één app.

Fintech-bedrijven dienen heel uiteenlopende diensten aan. De meest voorkomende zijn:

  • peer-to-peer leningen aanbieden
  • crowdfunding, crowdlending en factoring
  • online betalingen (e-wallets, Payconiq)
  • Valuta exchange (geen hoge commissies meer voor banken)
  • robot-adviseurs (artificial intelligence)

Regelgeving

De lancering van de fintech-sector vond al enkele jaren geleden plaats. Het is echter sinds 2015 dat deze bedrijven hun stempel op de banksector beginnen te drukken. Vooral door gebrek aan regelgeving was deze sector benadeeld ten opzichte van banken.

Ook nu heerst er nog steeds achterdocht rond deze bedrijven. Veel potentiële gebruikers zijn toch nog terughoudend om hun geld in fintech-bedrijven te steken. Het voelt nog te veel als een ‘risico’ doordat de sector in wezen heel abstract is en niet fysiek aanwezig. 

Moesten fintech-bedrijven meer vertegenwoordigd zijn, zou er al sneller vertrouwen zijn. Maar net als bij elke andere sector die een digitale transformatie ondergaat, zal ook hier dat idee veranderen na verloop van tijd.

Banken ervaren ook nadelen sinds de opkomst van de fintech-sector. Dit door het gebrek aan of de te late integratie van het nieuwe digitale framework, en de negatieve reputatie die zelf nog sterker is geworden na de bankencrisis. Banken zijn ook nog steeds erg terughoudend bij het geven van leningen aan iets kleinere zelfstandigen en bedrijven, waardoor fintechs zich hierop kunnen focussen.

Naar de toekomst toe is het zowel aan fintech-bedrijven, als aan banken om zich flexibel genoeg op te stellen zodat beide sectoren beter kunnen gaan samenwerken en zo te voorkomen dat ze elkaar stuk concurreren.

Banken zullen zich aan de nieuwe trends moeten aanpassen om winstgevend te blijven, terwijl ze moeten vermijden dat ze te duur worden voor hun klanten. Klanten willen namelijk steeds minder betalen en krijgen daar ook de kans toe dankzij het overaanbod op de markt.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!