Skip to content

Een goed draaiend marketingteam is cruciaal voor het succes van de onderneming. Een evenwichtige samenstelling, met aandacht voor de juiste skills, is daarbij erg belangrijk. Maar waar moet je concreet op letten en hoe haal je vervolgens het maximum uit dat team?

Laten we beginnen met het (gedroomde) profiel van de digitale marketeer zelf. Die beschikt idealiter over een brede kennis van online marketingdisciplines, zodat hij de impact van zijn acties op de overall digitale marketingstrategie kan inschatten en meedenken over de cross channel-strategie en de businessdoelstellingen. Die brede kennis kan vervolgens uitgesplitst worden in zeven concrete domeinen: SEO, SEA, content marketing, e-mailmarketing en automation, conversieoptimalisatie, sociale media en data-analyse. Dergelijke T-shaped digital marketeers zijn echter uiterst zeldzaam: bij voorkeur stel je dan ook een team samen waarin knowhow rond al die domeinen over verschillende profielen is verdeeld.

Ondervind je moeilijkheden bij het samenstellen van je marketing team? Contacteer clearXperts. Wij helpen je graag verder!

Vijf rollen binnen het marketingteam

Het ideale marketingteam bestaat bijgevolg uit deze vijf rollen:

  1. de marketinglead, een tech savvy, commercieel ingestelde generalist met goede online kennis die het personeel aanstuurt, de strategie goed zet, het budget beheert en  uitstekend is met data.
  2. De content manager, die naast  duidelijk geschreven en  converterende content ook aandacht heeft voor  videostrategie.
  3. De search & campagnespecialist, die thuis is in SEO, SEA en & paid (social) ads
  4. de data- en/of webanalist, die de juiste conclusies trekt op basis van de data en die deelt met het team, zodat dit aan de hand hiervan de strategie kan aanpassen.
  5. De techneut of developer, die de technologische evoluties van nabij opvolgt.

 

Welke competenties zijn nodig?

Als het marketingteam goed en evenwichtig is uitgebouwd, zal dat idealiter een resultaatgerichte mix zijn van generalisten en specialisten, die samen volgende skillset hebben: strategisch inzicht, analytisch vermogen, online marketing kennis, projectmanagement skills en knowhow over storytelling en contentmarketing. Wil je nog meer uit je marketingteam halen? Maak dan werk van de automatisatie van repetitieve taken (conversation management, e-mailmarketing …) in combinatie met een goede organisatie/definitie van de processen (voor vlottere onboarding).

Samenwerken met sales

Nog een heel belangrijk punt is een vlotte samenwerking met het salesteam. Niet altijd evident: sales is vaak gefrustreerd omdat marketing niet voor genoeg (kwalitatieve) leads zorgt, terwijl marketing vindt dat sales de leads beter moet opvolgen. Die problemen kunnen aangepakt worden d.m.v. goede communicatie, heldere bedrijfsprocessen, focus op leadkwaliteit in plaats van -kwantiteit, non-stop dataverrijking, gemeenschappelijke KPI’s en een bonussysteem (zowel voor marketing als voor sales om meer betrokkenheid te genereren). Ook belangrijk: laat de marketingverantwoordelijke de salesmeetings bijwonen én omgekeerd.

Ben je nog opzoek naar de perfecte aanvulling voor je team? clearXperts helpt je met het vinden van de juiste match. Wij hebben gemotiveerde marketing consultants die elk met hun eigen expertise voor je klaar staan!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!