Skip to content

Vroeger zag je maar zelden een vrouw in een belangrijke bedrijfs- of politieke functie, maar tegenwoordig is dat gelukkig anders. Denk maar aan Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, Dominique Leroy, CEO van Proximus, en Hillary Clinton, mogelijk de eerste vrouwelijke president van de VS. Een voor een topvrouwen in topfuncties. Is het ‘glazen plafond’ aan diggelen geslagen? Of is er nog werk aan de winkel? Een stand van zaken.

Onderzoek: gendergelijkheid tegen 2030

Volledige gendergelijkheid is er nog altijd niet in de zakenwereld, maar is misschien minder veraf dan we denken. 73 percent van de bedrijfsleiders wereldwijd gelooft dat er tegen 2030 evenveel vrouwelijke als mannelijke leiders zullen zijn. Toch heeft slechts een minderheid van de bedrijven een concreet plan om dat te realiseren. Een verbijsterende 42 percent van de mannelijke managers gelooft dat er gewoon ‘te weinig gekwalificeerde’ vrouwen zijn …

Glazen plafond betekent vooral loonkloof

Niet zozeer de vertegenwoordiging van vrouwen in het bedrijfsleven is een probleem, maar wel het verschil in de verloning van mannen en vrouwen. De zogenaamde loonkloof blijft ondanks inspanningen erg groot. In België verdient een vrouw gemiddeld 8 percent minder per werkuur (bron). Op jaarbasis loopt het verschil op tot een pijnlijke hoge 21 percent. De kloof is het kleinst in de publieke sector en het grootst voor bedienden in de privésector. Opvallend is dat de loonkloof groter is bij een hoger opleidingsniveau.

Iedereen heeft baat bij gelijkheid

Hoewel het glazen plafond nog niet aan diggelen is geslagen, doet ons land het relatief goed op het vlak van gendergelijkheid. Met enkele extra inspanningen is de gelijke behandelingen van mannen en vrouwen op de werkvloer perfect haalbaar. En het biedt ook alleen maar voordelen:

  • Als iedere kandidaat gelijke kansen heeft, is de kans groter dat de beste kandidaat het haalt.
  • Vrouwelijke managers hebben soms meer oog voor detail en een grotere empathie.
  • Vaak hebben vrouwen een andere leiderschapsstijl, die complementair kan zijn aan die van mannelijke managers.arXperts helpt je graag verder!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!