Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Corona heeft ons wakker geschud. Sommige bedrijven zijn kwetsbaarder dan ooit, niet omdat deze crisis de kwaliteit of expertise van het bedrijf beïnvloedt. Maar omdat het de bedrijfsprocessen zélf en de strategie onder druk zet. Daarbij moeten we ook oog blijven hebben voor de verwachtingen en behoeften van medewerkers, klanten en leveranciers. Het bedrijf krijgt ook plots te maken met logistieke uitdagingen…

De vraag is dus, hoe kan je deze onvoorziene veranderingen omvormen tot een succesverhaal? We geven je graag 5 handvaten om hier structureel mee aan de slag te gaan.

Bekijk je organigram (opnieuw) grondig.

Bekijk je organisatie van bovenaf. Hoe ziet het organigram eruit? Wat is er veranderd de laatste 3 maanden? Wie zit er op welke plaats, welke taken hebben zij?

Herschrijf dit organigram zorgvuldig.

Functieomschrijvingen, kloppen deze nog?

Stel jezelf de vraag: is de inhoud van elke functie nog steeds hetzelfde? Moet de functie aangepast worden of is de functie overbodig geworden?

Dit is een zeer belangrijke vraag. In deze fase bekijk je niet alleen de functieomschrijving maar ook de competenties en de drijfveren van medewerkers.

Thuiswerk, enkel nu of voor altijd?

Overweeg je thuiswerk verder uit te bouwen of te bestendigen? Denk er dan aan om de arbeidscontracten aan te passen (structureel telewerk, internetvergoeding, laptop, woonwerk-vergoeding, glijdende werktijden, …). Daarnaast is vertrouwen en autonomie geven een belangrijke pijler in het aansturen of opvolgen van ‘remote’ medewerkers. Hier is de switch van sturend leiderschap naar coachend leiderschap aangewezen. Laat je bijstaan als je hier minder ervaring in hebt. Wees ervan bewust dat de aanpassing van leiderschapsstijl invloed heeft op de bedrijfscultuur.

Bedrijfscultuur is key!

Een flexibele organisatie vraagt om flexibele medewerkers. Als de “gap” te groot is tussen het oude normaal en het nieuwe normaal, stel jezelf dan als bedrijfsleider de vraag: “Welke keuzes MOET ik maken?” en “Welke keuzes WIL ik maken?”. Het lijken 2 dezelfde vragen maar dat zijn ze absoluut niet. De ‘moet’ vraag geeft je inzicht in de knopen die ad hoc moeten worden doorgehakt. Ze zijn tijdelijk van aard. De ‘wil’ vraag heeft betrekking op je langetermijnvisie. Waar wil je naartoe met je bedrijf? Hoe zie je de toekomst voor je? De antwoorden op deze vraag brengen je de visie voor de toekomst. Houd deze vast!

Het is normaal dat transitie altijd “work in progress” is, maar een duidelijke visie uitspreken en uitdragen naar medewerkers is cruciaal. Het is van belang deze consistent en transparant door te zetten.

– Ga je afscheid nemen van bepaalde functies? Komen er nieuwe functies in de plaats?

– Zet je in op opleidingen en herscholing? Bijvoorbeeld bij doorgroeimogelijkheden of aanvullingen in functies.

– Kies je voor medewerkers te coachen of te begeleiden? Kies dan ook écht voor coaching en begeleiding. Laat je hierin zo nodig bijstaan om de objectiviteit te bewaren.

Maak keuzes over de toekomst en accepteer de consequenties. Iedereen weet dat een mes aan twee kanten snijdt.

Digitaliseren?

Denk vanuit de bedrijfsstructuur na over welke processen gedigitaliseerd moeten worden. Alle data voor deze digitalisering komt van medewerkers, klanten, leveranciers, m.a.w. input komt altijd van mensen. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de digitale procedures afgestemd zijn op de behoeften en verwachtingen van de gebruikers. Als het systeem en de manier van werken hiermee niet gedragen wordt of te omslachtig is dan is het gedoemd om te falen. Als het systeem faalt dan faalt de organisatie en hierdoor kunnen diensten niet meer optimaal geleverd worden aan klanten.

Een paar systemen/processen om eens te bekijken en ‘future-proof’ te maken:

 • Wervingsprocessen (digitale selectiegesprekken, assessments, documenten, …)
 • Communicatiekanalen/ tools voor medewerkers (Slack, Intranet, …)
 • Online bestellingen, contacten met klanten
 • CRM-systemen en stock telling
 • Customer service en ‘After Sales’
 • Optimaal en betrouwbaar systeem voor interne en externe online meetings (Zoom, Google Hangouts, Microsoft Teams, …)
 • Opleidingen (E-learning, Webinars, video’s, …)

Hoewel we in een hele digitale wereld leven, gaan deze uitdagingen voornamelijk om mensen en relaties. Men kan dus stellen dat vele van de uitdagingen vandaag HR gerelateerd zijn. HR is heel breed en er zijn heel wat expertises binnen Human Resources. Splits daarom de expertise en uitdagingen grondig op. Zodat je de juiste expert op de juiste plaats kan zetten. Zoek dus heel concreet specifieke profielen per specialisatie.

Denk daarbij aan:

 • Vacatures, aanwervingen en Employer Branding, hiervoor kies je best voor een werving en selectie specialist
 • Visie en bedrijfscultuur, een Strategic Manager of HR-Business Partner kan je hierin bijstaan
 • Begeleiding en monitoring van medewerkers, een ervaren coach of een specialist in ondersteunend leiderschap kan je hiermee helpen
 • Voor opleidingen en performantie van medewerkers, kies je best voor een Learning & Development specialist die je hierin kan ondersteunen alvorens je zelf learning platforms of academy’s begint op te zetten

Moraal van het verhaal?

Wil je een voorsprong in veranderende tijden? Pas dan zeker deze handvaten toe. Neem je bedrijf goed onder de loep. Wees je bewust van je behoeften als bedrijf en kies voor de juiste expertise!

Splits behoeften desnoods op en kies als het moet voor meerdere HR-experts.

Schakel de expertise van clearXperts in

Al meer dan 12 jaar brengt clearXperts mensen en bedrijven samen. De juiste mensen op de juiste plaats. Daar draait het om. Of het nu gaat om tijdelijke versterking of om vaste medewerkers of om heel specifieke competenties. We vinden voor jou de mensen die jij nodig hebt om je groei te realiseren. We hebben ervaring in de meest diverse sectoren en in uiteenlopende bedrijfsculturen. We werkten mee aan projecten op allerlei niveaus in verschillende organisaties.

clearXperts heeft een eigen team van consultants in Finance, HR en Sales & Marketing met een heel brede ervaring in diverse sectoren en in allerlei culturen. Daarnaast geeft clearXperts je toegang tot een breed netwerk van freelance experts. We gaan voor jou op zoek naar de meest geschikte kandidaat én de meest efficiënte manier om er mee samen te werken. Meer weten? Laat je gegevens achter.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!