Skip to content

Je hebt je studies afgerond en bent klaar voor je eerste werkervaring. Vol energie begin je eraan, maar na een tijdje blijkt dit toch niet te zijn wat je wil. Je verandert van job.

Nieuwe uitdaging, nieuw bedrijf, jezelf wat meer ontwikkelen. Maar ook dit is niet de baan van je dromen. Nog eens proberen bij een ander bedrijf. Klinkt als een aannemelijk scenario, niet?

Wanneer wordt dit wisselen van jobs, het zogenaamde jobhoppen, nu gezien als een nadeel? En hoe kun je dit toch in je voordeel gebruiken?

De arbeidsmarkt verkennen

Het ligt er vooral aan in welke fase van je leven je aan jobhopping doet.

Iedere werkgever zal begrip opbrengen als je aan het begin van je carrière wat meer van job verandert. Niemand weet meteen wat hij/zij wil, en de arbeidsmarkt verkennen wordt gezien als onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling.

Wanneer je echter na een aantal jaar nog altijd van job naar job hopt, kan dit in je nadeel gaan werken. Dan wordt het niet meer gezien als een persoonlijke ontwikkeling, maar eerder als een tekort aan weten wat je wil en een betrokkenheid bij een bedrijf.
Werkgevers ontvangen graag een commitment van een werknemer. Wanneer zij zien dat je hoogstens 2 jaar bij een bedrijf blijft, zullen hier de nodige vragen over ontstaan.

Jobhoppers, jobtoppers?

Hoe kun je in een sollicitatie dit jobhoppen nu toch als troef uitspelen?

  • Je bent flexibel. Jobhoppen toont aan dat je leergierig bent en flexibel in de omgeving waarin je dit doet;
  • Je hebt veel verschillende ervaringen opgedaan. Dat geeft veel nieuwe inzichten voor een werkgever. Maak daar gebruik van;
  • Je hebt een zeer breed netwerk, wat van pas kan komen bij je nieuwe werkgever;
  • Verandering van baan zorgt voor een boost van betrokkenheid. Waardoor je zeer gemotiveerd zult zijn.

En uiteraard is het belangrijkste dat je kunt onderbouwen waarom je al veel verschillende bedrijven op je CV hebt staan. Is dit een bewuste keuze en met een bepaald doel in je achterhoofd? Motiveer dit dan vooral. Dat komt zelfverzekerd en doelbewust over.

Werkens als consultant

Wil je graag voor veel verschillende bedrijven werken, maar doe je niet graag aan jobhoppen? Dan is een job bij een outsourcing- of consultancybedrijf wellicht de perfecte oplossing voor jou!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!