Skip to content

Een nieuw product succesvol op de markt lanceren is niet eenvoudig. Met een gemiddelde failure rate tussen 49% en 85% lijkt dit haast onbegonnen werk. Daarom is het cruciaal dat je als Product Manager over de juiste kennis, skills en motivatie beschikt. Bart De Jonghe van The Product Leadership Agency gaf een aantal tips & tricks aan onze Marketing Consultants om te evolueren naar echte Product Leaders. We delen graag enkele take aways.

De rol van Product Manager is door de jaren heen behoorlijk geëvolueerd. Dankzij onder andere de globalisering, de digitalisering en de opkomst van Social Media zijn er verschillende nieuwe toegangswegen naar de markt. Ook heeft de consument meer dan ooit de macht in handen. Daarom is het cruciaal om als Product Manager de behoeften en trends in de markt te volgen.  

Zo zijn consumenten vooral geïnteresseerd in de voordelen van een product, technische features zijn minder belangrijk. Als Product Manager bekijk je de noden dus best vanuit het perspectief van de consument. Wat is de unieke waarde van het product voor de consument? Vult het product functionele of emotionele noden in? Zorgt het bijvoorbeeld voor een besparing van tijd of geld? Of zorgt het voor minder stress en dus meer gemoedsrust?  

Een goed voorbeeld hiervan is het onderzoek van Clayton Christensen, een Amerikaanse academicus, die analyseerde waarom consumenten milkshakes van McDonalds kochten. Het resultaat was verrassend: men kocht geen milkshake om de honger of dorst te stillen, maar als tijdverdrijf tijdens het woon-werkverkeer. De échte nood was zichzelf bezighouden tijdens de lange files naar het werk. Een ander voorbeeld is de value proposition van Apple. Men biedt niet louter elektronica producten aan, maar producten voor mensen met een passie om de wereld te veranderen. 

Als Product Manager sta je in contact met verschillende interne en externe stakeholders, die je allemaal moet meekrijgen. Goede people skills zijn bijgevolg essentieel. Zorg ervoor dat je inzicht krijgt in de noden en wensen van alle betrokkenen en werk een concreet plan uit om je doelen te bereiken. Werk dit plan ook regelmatig bij na evaluatie en controleer of je nog op het juiste pad bent. Met een growth mindset en een wil om bij te leren ontplooi je je tot een excellente Product Manager. Gooi daar nog eens een innovatieve mindset en de ambitie om een revolutie op de markt teweeg te brengen bovenop en je wordt een echte Product Leader!  

“At the end of the day, your job isn’t to get the requirements right — your job is to change the world.”– Jeff Patton, Veteran Product Manager 

Ben je op zoek naar een (Junior) Product Manager met de juiste kennis, skills en motivatie om jouw Marketing team tijdelijk te versterken? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!