Skip to content

Het internet is niet meer weg te denken uit je leefwereld. Je werkt er elke dag mee voor je werk en je privéleven om te ontspannen, informatie op te zoeken en aankopen te doen. Het is aan de partijen die actief zijn op het internet om te voorzien in jouw behoeftes. 

Maar hoe doen ze dat? De kans is groot dat ze daarvoor het See-Think-Do-Car-model van Avinash Kaushik hanteren.

Het See-Think-Do-Care-model behandelt de fases die we doorlopen voor, tijdens en na een aankoopproces. We gaan zelden meteen over tot een aankoop, terwijl de invulling van veel websites dat wel doet vermoeden. Te veel websites zijn gefocust op de aankoop, te weinig zijn gefocust op de aanloop of de nazorg. 

See-Think-Do-Care

Tijdens de See-fase richt je je pijlen op de grootst definieerbare doelgroep. Wanneer je een autodealership uitbaat, bestaat die doelgroep uit ‘iedereen die een rijbewijs heeft’’. Deze doelgroep vertoont nog geen enkele intentie om iets aan te kopen. Wie valt er niet in je doelgroep? Iedereen die geen rijbewijs heeft.

De Think-fase omvat diezelfde doelgroep, maar focust zich specifiek op het deel dat denkt dat ze een nieuwe wagen nodig hebben. Zij vertonen een eerste aankoopintentie. Dit zijn de mensen die nood hebben aan veel informatie. Eens hun informatiebehoefte is bevredigd, zijn ze klaar om over te gaan tot een aankoop.

Mensen die zich in de Do-fase bevinden, willen een nieuwe wagen en zijn klaar om er eentje te kopen.

De Care-fase omvat alle klanten die al één of meer wagens van je kochten. Dit zijn de klanten die echt tevreden zijn van jou en kunnen uitgroeien tot echte ambassadeurs voor je bedrijf. Doorgaans is dit een van de minder belichte fases in een aankoopproces. Maar de Care-fase bevat het meeste potentieel. 

Mond-aan-mondreclame is dan ook veruit de krachtigste vorm van reclame waarvan je kunt genieten. Maar dat bereik je alleen door doorheen het ganse See-Think-Do-Care-model voor je doelgroep te zorgen.

Hoe hoogdrempeliger de uiteindelijke aankoop is, hoe langer elke fase duurt. Je denkt amper na als je een appel aankoopt. Maar dat verandert wanneer het product complexer en vooral duurder is. 

 

Hoe ga je aan de slag met See-Think-Do-Care?

Afhankelijk van de fase waarin je je bevindt, heb je nood aan andere soorten communicatie. 

Iemand die zich in de See-fase bevindt, is helemaal nog niet bezig met een aankoop en heeft geen nood aan blogposts die het verschil tussen twee soorten wagens uitleggen. Maar tijdens de Think-fase is die informatie wel heel nuttig. 

De beste online marketing focust zich op alle aspecten van See-Think-Do-Care. Daarom geven we je graag enkele tips mee over welke content je waar inzet om een naadloze ervaring te creëren!

 

See-fase

Tijdens de See-fase ga je niet actief op zoek naar oplossingen. Je hebt dan ook nog geen probleem dat je wilt oplossen. Daarom is het belangrijk dat je je nu focust op merkbekendheid. Je wilt aanwezig zijn in het hoofd van de consument. Op dit moment moet je de nadruk leggen op bereik door middel van Google Display- en YouTube-ads. Dat levert je veel visibiliteit op die niet noodzakelijk op conversie is gericht.

 

Think-fase

De consument begint actief op zoek te gaan naar een oplossing tijdens de Think-fase. Hier moet je ervoor zorgen dat jij degene bent die het beste antwoord aanbiedt. Dat doe je in de vorm van video’s, blogs, e-books, whitepapers en nieuwsbrieven. Ook de eerste Google Search-ads doen hier hun intrede.

 

Do-fase

De Do-fase is waar puntje bij paaltje komt. Je bent tijdens de See-fase in het hoofd van de consument gekropen. Daarna bezorgde je je doelgroep de informatie waar ze om vroeg. Het is tijd om tot de conversie over te gaan. Dat doe je door na enkele Think-gerelateerde e-mails eens een Do-gerichte e-mail te lancerenof door een blog te schrijven over een specifiek product die afsluit met een call-to-action. Maar je kunt ook perfect inzetten op Google Ads en social media ads om je bereik te vergroten.

 

Care-fase

De Care-fase draait er vooral om dat je je klanten in de watten legt om gebruik te maken van de kracht van hun mond-aan-mondreclame. Dat doe je door hen in een e-mail te vragen om een review, door hen te vragen hun aankoop te delen met vrienden op social media. 

Maar zorg hier ook voor een uitstekende service: zorg ervoor dat je klanten snel een antwoord vinden op hun vragen op je website of via je klantendienst. Door een uitstekend product te combineren met een uitstekende service, maximaliseer je de kansen op mond-aan-mond reclame.

Wanneer je elke fase van het See-Think-Do-Care-model nauwkeurig invult, verhoog je de kans dat je doelgroep uiteindelijk bij jou aankoopt. Denk eraan dat je je marketinginspanningen niet alleen focust op de Do-fase, maar biedt de doelgroep eerst waarde tijdens de See-fase en Think-fase. 

En last but not least: verzorg hen goed na de aankoop. Wie weet zijn het je uiteindelijke brand ambassadors!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!