Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

Getting comfortable with the uncomfortable = growth

Finance is meer dan een boekhouder, een credit collector en de CFO, dat wist je al langer. Net als alle divisies, is ook het financieel departement in volle transformatie. De recente corona-crisis heeft dat proces alleen nog maar doen versnellen.

Vandaag denken financiële medewerkers mee over strategie, reorganisatie, of een klant de moeite waard is, communicatie en zelfs digitale transformatie. (Intelligente) data is niet meer weg te denken. Finance is mee aan zet, meer dan ooit in de huidige economische situatie. Naast de cijfertjes, wat wordt er vandaag nog verwacht van een financieel departement?

Innovatie en meedenken

Gedaan met de logge bedrijfsprocessen die alles op de lange baan schuiven. Als corona ons iets heeft geleerd, is het om snel en efficiënt veranderingen door te voeren. We communiceren nu meer via digitale tools, werken meer dan ooit van thuis. Dat kan je op twee manieren benaderen als bedrijf of departement:

  • Of je werkt wel online, maar nog steeds op dezelfde manier. Wat op lange termijn meer niet dan wel een profit generator is.
  • Of je gaat efficiënter werken, meer in termen van omzet en marge denken in plaats van assets. Groeien zit vandaag niet in het aantal fysieke locaties waar je aanwezig bent, maar net hoe wendbaar je bedrijf is in een crisis en hoe je maximale revenue kan halen in uitdagende tijden.

Dat brengt ook een kostenplaatje met zich mee, maar een goed Finance Departement kijkt verder dan haar neus lang is, en kan de ROI ervan goed inschatten. Daarnaast worden ook budgetten overhoop gegooid en moet er bijna op dagelijkse niveau bekeken kunnen worden wat de cijfers zijn (waar dat voordien misschien op week- of maandbasis meer dan voldoende was).

Finance is dan ook in de lead om bepaalde trends (of het gebrek eraan) te ontdekken, maar ook om ze op een realistische manier te benaderen. Moeten we terug naar de basis van de dienstverlening of kan het bedrijf zichzelf opnieuw uitvinden? Steek de koppen even (digitaal) bij elkaar en betrek niet alleen het management of C-level in dit proces. Wie weet kan je (ver)nieuwe(nde) producten en diensten op de markt brengen? Denk maar aan bierbrouwerijen die alcoholgel begonnen te produceren.

Creativiteit en out-of-the-boxmentaliteit

Geen wendbaarheid zonder creativiteit, en de nodige digitale skills. Denk:

  • Real-life (digitale) dashboards, zodat C-level duidelijk kan zien wat de cijfers zijn en de impact van interne maatregelen om de crisis de bezweren.
  • Forecasts herbekijken alleen is niet voldoende: van welke scenario’s moeten we uitgaan? Wat bij een nieuwe lockdown? Wat als een nieuwe golf uitblijft en we net exponentieel groeien? Het kan echt alle kanten uit, dus voorbereid zijn is de boodschap.
  • Wees niet bang van ervaring! Heel wat bedrijven kiezen liever voor jonge talenten, omdat ze denken dat de ervaren generatie (hallo boomer!) digitaal niet altijd mee zou zijn. Niets is minder maar. Deze ervaren professionals hebben al wat watertjes doorzwommen. Investeer in hun digitale kennis en pluk heel snel de vruchten, door deze met hun ervaring te combineren. Nog beter, kies voor het beste van twee wereld door zowel voor iemand met ervaring te kiezen, als een young potential.

Sterk communiceren

Als Finance zich verder ontwikkelt van accounting naar strategische partner binnen de organisatie, is het ook belangrijk om sterk te communiceren vanuit het departement. Regelmatig, transparant, maar ook begrijpbaar voor iedereen. Maak gebruik van de (real-time) dashboards en digitale toepassingen die snel en eenvoudig diverse stakeholders binnen de organisatie van transparante informatie kunnen voorzien.

Het nieuwe finance departement

Vandaag is het nog vaak zo dat meer dan 70% van de werkzaamheden binnen een financieel departement transactioneel zijn. Daarom heb je nood aan frisse inzichten van financiële medewerkers, met verschillende expertises, die willen én kunnen meedenken op strategisch niveau. En, natuurlijk, dit achteraf ook kunnen vertalen naar de praktijk…  Zo til je niet alleen je team naar een hoger niveau, maar ook het bedrijf.

In een oogopslag lean, agile of in elk geval efficiënter? Nu is ideaal om je financiële processen op efficiëntie te testen en bij te sturen waar nodig. Stroomlijn deze ook met andere processen binnen de organisatie. Het is van levensbelang voor de toekomst van het bedrijf. Online werken is het nieuwe normaal, dus pas je processen, tools en hardware aan de situatie aan. Luister ook niet alleen intern, maar ook naar de noden van je klanten, om zo je processen te optimaliseren.

Ben jij klaar voor het nieuwe normaal? We are happy to support you!

De witte raaf? Die vind je bij clearXperts!

Help! Je bent op zoek naar het ideale profiel voor je financieel departement, maar de witte raaf heb je, zelfs na lang zoeken, nog niet gevonden. Of nu om tijdelijke consultancy gaat, of een vaste aanwerving, clearXperts is jouw ideale partner. Contacteer ons voor meer info. [/vc_column_text][action full_width=”yes” content_in_grid=”no” type=”normal” text_font_weight=”” show_button=”yes” button_size=”medium” button_target=”_parent” background_image=”8958″ button_link=”https://www.clearxperts.com/beschikbare-consultants/” button_text=”Ontdek hier onze beschikbare profielen”][/action][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!