[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Blockchain is al een lange tijd bezig aan een opmars, en het lijkt erop dat het in 2019 niet mag ontbreken in bedrijfsprocessen en businessmodellen. Auditors kunnen deze technologie met andere woorden niet langer negeren. Er is geen enkel bedrijf dat de trein naar de toekomst wilt missen, toch?
Als je nog niet helemaal mee bent in het blockchain-verhaal, dan is het aan te raden om snel up-to-date te zijn. De kans is groot dat blockchain voor je het weet een impact zal hebben op al onze levens.
Sommige experts verwachten zelfs dat de impact van blockchain net zo groot zal zijn als de uitvinding van het internet!
Blockchain in een notendop
De meningen zijn nog heel verdeeld over de mogelijke impact van blockchain, en de focus in dit artikel ligt dan ook op de plaats van blockchain in het auditplan, en niet zozeer op wat de toekomst zal brengen.
Hier geven we je wel graag een overzicht van regelmatig vernoemde voor- en nadelen van blockchain.
Veiligheid en transparantie
Blockchain wordt gezien als een veiliger systeem dan de databases die nu worden gebruikt. Er is een controle door alle betrokken partijen bij elke aanpassing, toevoeging of verwijdering van informatie. Aanpassen of toevoegen van informatie aan de database, moet ook gevalideerd worden door dat hele netwerk. Dit helpt om onder andere fraude tegen te gaan.
Automatische processen
Automatisering is een andere trend die volop bezig is. Met blockchain kunnen er ook allerlei processen automatisch worden verwerkt en afgedwongen worden. Hier spreken we over ‘smart contracts’. In deze digitale contracten staat er bijvoorbeeld omschreven hoeveel geld er bij een transactie wordt overgemaakt, tussen welke partijen en onder welke voorwaarden.
Goedkoper
Door die automatisering zullen heel wat tussenpersonen en bedrijven overbodig worden. Daardoor zullen transactiekosten veel lager liggen. Denk hierbij aan geld overschrijven naar het buitenland, waarvoor je soms een grote som transactiekosten betaalt.
Energie
Blockchain lost in principe allerlei ingewikkelde cryptografische puzzels op. Hiervoor moet er enorm veel informatie worden verwerkt over een groot netwerk. Al dit rekenwerk kost enorm veel energie. Daarom wordt er nu volop gezocht naar een vereenvoudiging van deze berekening, uiteraard met behoud van de hierboven genoemde voordelen.
Verlies van banen
Doordat blockchain systemen en processen vereenvoudigt door minder op tussenpersonen in te spelen, is er argwaan voornamelijk uit de financiële en bankensector. Als banken niet langer hoeven tussen te komen in transacties, is hun functie overbodig geworden en zullen er banen sneuvelen.
Ondanks de mogelijke nadelen en het argwaan rond blockchain, is het een nieuwe technologische vooruitgang die enorm veel mogelijkheden biedt. Nu is het aan auditors om deze verandering te bekijken en uit te zoeken hoe deze technologie kan worden verwerkt in de organisatie.
Mee met de tijd
Een responsieve organisatie hoort in te spelen op dit soort ontwikkelingen om te voorkomen dat het businessmodel wordt achterhaald. Blockchain opnemen in het auditplan is dus de eerste stap.
Alles begint met het opbouwen van kennis en opzoek gaan naar samenwerkingsverbanden.
Een internal auditor hoort dus echt te weten wat blockchain is en wat je er mee kunt doen. Pas dan kunnen de impact, het risico, en de nadelen en voordelen van de technologie goed worden ingeschat.
Obstakels onderweg
Velen geloven dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen omdat er op dit moment nog te veel obstakels moeten worden overwonnen.
Natuurlijk zijn er altijd personen die sceptisch zijn over nieuwe technologieën die een enorme impact kunnen hebben op ons algemeen doen en laten. Maar denk dan eens aan de gsm; halfweg de jaren ‘90 dacht de meerderheid van de bevolking in België nooit een mobiel te gebruiken of nodig te hebben.
Een ander obstakel waar bedrijven tegenaan lopen, is dat er momenteel een gebrek is aan duidelijke wet- en regelgevingen, alsook een duidelijk normenkader. Wat kan wel en wat kan vooral niet? Het is dus moeilijk te weten als bedrijf, maar ook als auditor, wat je precies moet onderzoeken en in hoeverre je het gebruik van blockchain al kunt inplannen of gebruiken.
In een notendop
Ondanks alle achterdocht en beperkingen van blockchain, is het een technologie die kan uitgroeien tot iets heel groot en onze economie zeer sterk kan beïnvloeden.
Is het dan niet beter voorbereid te zijn op dit soort evoluties en blockchain op te nemen in het auditplan dit jaar?
Het is geen optie blockchain te negeren tot álle obstakels van de baan zijn. Een auditor mag zich niet blindstaren op de processen en risico’s van vandaag, want een organisatie moet inspelen op de technologie van morgen. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]