Skip to content

Ieder bedrijf hanteert, bewust of onbewust, een bepaalde bedrijfscultuur.

Deze is bepalend voor het gedrag tussen medewerkers onderling en naar klanten toe. Maar meer nog bepaalt het, het succes van je onderneming.

Je bedrijfscultuur zorgt dat je bedrijf één geheel vormt. Dat iedereen dezelfde waarden en normen hanteert en deze ook uitstraalt, naar elkaar toe en naar klanten toe. Het zorgt voor (emotionele) betrokkenheid van je medewerkers.

Daarnaast is je bedrijfscultuur een belangrijke factor bij het aantrekken van nieuwe talenten.

Het volstaat echter niet om een aantal normen en waarden op papier te zetten, dat je bedrijfscultuur te noemen en het daarbij te laten. Een goede bedrijfscultuur moet je doorvoeren, daar moet je bewust mee bezig zijn.

Hoe je zorgt dat je bedrijfscultuur gaat leven binnen je bedrijf?

Adem zelf je bedrijfscultuur

…Wat zijn de belangrijkste normen en waarden binnen je bedrijf?

…Welke sfeer dient er te zijn binnen je organisatie? Eerder formeel of informeel?

…Hoe verloopt de communicatie? Hanteer je een open communicatie of een meer hiërarchische structuur?

… Welke zaken vind je belangrijk voor je medewerkers? Hoe ziet een loonpakket bij jouw bedrijf eruit?

Dit zijn enkele van de zaken die je bedrijfscultuur bepalen. Ze tonen waar je voor staat en wat je als bedrijf wil uitstralen, zowel intern als naar je klanten toe.

Het startpunt ben jij.

Straal zelf, als ondernemer, deze cultuur uit. Want hoe kun je verwachten dat je medewerkers de bedrijfscultuur naleven als jij dat niet doet? Als je een open communicatie wil binnen je bedrijf, wees dan zelf ook open en communiceer met je medewerkers, van poetsvrouw tot manager.

Verwerk je bedrijfscultuur in de werkzaamheden

Verwerk je bedrijfscultuur in de dagdagelijkse gang van zaken binnen je bedrijf. Op deze manier wordt het ook echt onderdeel van je bedrijf en gaan medewerkers er automatisch naar werken.

Streeft jouw bedrijf naar een hoge klanttevredenheid? Voorzie een goede klantenservice en stel die afdeling centraal.

Is werken in team en het gezamenlijk behalen van resultaten belangrijk? Vier maandelijks de behaalde resultaten en las iedere week teammeetings in.

Geef medewerkers de ruimte

De grote lijnen van je bedrijfscultuur bepaal je op algemeen niveau, maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor je medewerkers om zelf invulling te geven aan de bedrijfscultuur.

Juich eigen initiatief toe en pols af en toe naar de mening van je medewerkers.

Heb je eens horen vallen dat je medewerkers graag een teambuilding organiseren? Stel een team aan dat instaat voor de organisatie!

Je medewerkers geven op die manier zelf betekenis aan je bedrijfscultuur. Daarnaast toon je dat je de mening van je medewerkers belangrijk vindt en waardeert. Dat kan je bedrijfscultuur alleen maar ten goede komen. 

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!