Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Wanneer je op zoek gaat naar wat goed leiderschap inhoudt, kom je heel wat verschillende informatie tegen.

En logisch ook, want waarschijnlijk bestaat er niet echt een eenduidige formule die past bij elk bedrijf of bij elk team. Mensen veranderen immers continu.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar hoe young potentials in jouw team op een heel andere manier naar de wereld kijken tegenover jij toen je aan je loopbaan begon.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”2981″ img_size=”371×450″ qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Vanuit dit oogpunt organiseerden we een avond met Koen Marichal, co-auteur van “De kleren van de leider”, en tevens docent en onderzoeker aan de Antwerp Management School.

Hij deelde met ons de belangrijkste eigenschappen van een goede leider en haalde deze uit de vele gesprekken die hij heeft gehad met leiders die voor een organisatie écht het verschil hebben gemaakt.

Wij vatten ze graag voor je samen:[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

  • Bescheidenheid: Goed leiderschap houdt in dat je enige vorm van bescheidenheid kent en dat je niet de grootste, de slimste en de snelste wil zijn in het bedrijf. Je maakt met andere woorden het podium vrij voor je team en laat hen schitteren. Zo krijgen ze meer zelfvertrouwen en durven ze ook meer verantwoordelijkheid opnemen.
  • Openheid en echtheid: Een goed leider is benaderbaar, vriendelijk en straalt openheid uit. Hij communiceert helder waar hij heen wil, waarvoor hij staat en waarom hij bepaalde zaken onderneemt. Daarnaast toetst hij af hoe mensen zich bij de onderneming van zijn acties voelen. Door deze charismatische uitstraling gaan mensen een goed leider volgen omdat ze dit “graag willen” en niet omdat ze dit “moeten”.
  • Legt de focus op betrouwbare krachten: Wanneer je een goed leider wil worden, is het van belang dat je ziet welke mensen jou “willen” volgen. Dit is namelijk van belang bij het aanwerven of het samenstellen van je team. Mensen die jouw motivatie delen, geven sowieso het beste van zichzelf.
  • Positieve ingesteldheid: Je laat zien dat je de inzet en de motivatie waardeert van je team. Ook wanneer de resultaten eens tegenvallen. Zelfs als alles in het honderd loopt, ben jij degene die de volgende dag weer binnenwandelt met een glimlach en iedereen een enthousiaste “goedemorgen” wenst. Een nieuwe dag geeft nieuwe kansen, en dat is jouw levensmotto.
  • Laat ruimte om te groeien en te experimenteren: Wie een goed leider wil zijn, laat toe dat mensen durven ondernemen, experimenteren en ontwikkelen. Dit betekent tegelijk dat je ook toelaat om fouten te maken. Meer nog. Je geeft zelf het goede voorbeeld en geeft openlijk je eigen fouten toe. Verder sta je ook open voor feedback en doe je hier iets mee.

[/vc_column_text][vc_column_text]Zie jij dat anders? Of heb je zelf leuke ideeën omtrent goed leiderschap ? Dan horen we dat graag.

Aarzel niet om ons te contacteren zodat we ideeën kunnen uitwisselen bij een kop koffie.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!