Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Dat je werknemers de basis van je bedrijf zijn, daar valt niet over te twisten. Gelukkige werknemers zijn niet alleen productiever, creatiever, minder ziek (of afwezig) en loyaal, ze leveren tevens kwalitatief beter werk af, verlaten minder snel het bedrijf en zijn de beste ambassadeur voor je onderneming.

Kunnen we concluderen dat gelukkige werknemers voorop moeten staan in je beleid? Pas als zij tevreden zijn, kan je onderneming groeien.

Hoe zorg je voor gelukkige werknemers?

In eerste instantie zou je hierbij misschien aan de volgende zaken denken:

  • Meer loon
  • Meer verlofdagen
  • Goede extralegale voordelen

En hoewel deze zaken zullen meespelen in het gelukkig zijn van een medewerker, zijn er belangrijkere zaken die ervoor zorgen of medewerkers gelukkig zijn, en daarmee ook productief en loyaal aan je bedrijf.

Iedere medewerkers heeft zijn eigen intrinsieke motivatie om te werken. Een medewerker zal deze intrinsieke motivatie meestal verkiezen boven, bijvoorbeeld, loon.

En wanneer je deze intrinsieke motivatie niet ‘voedt’, is het lastig een medewerker verbonden te houden aan je bedrijf.

Een aantal pistes die je als werkgever zou kunnen bekijken om je werknemers gelukkig(er) te maken:

… Je medewerkers verantwoordelijkheid geven

Door medewerkers zelf verantwoordelijk te stellen voor bepaalde werkzaamheden, voelen ze zich betrokken en als serieus aanzien. Je toont daarnaast als werkgever dat je vertrouwen hebt in de kunde van je medewerkers. Zelfsturende teams zijn hier een goed voorbeeld van.

… Mensen laten doen waar ze goed in zijn

Medewerkers die kunnen doen waar ze goed in zijn, zullen veel gemotiveerder en productiever zijn. Probeer het werk op die manier te verdelen, in de mate waarin dit mogelijk is uiteraard.

… Flexibel werken mogelijk maken

Gebonden zijn aan een kantoor om te werken is niet meer van deze tijd. Waarom zou je je medewerkers in de file laten staan om op kantoor te komen werken? Thuiswerken is tegenwoordig perfect mogelijk. Daar win je als werkgever bovendien tijd mee, én het draagt ook bij aan een betere work-life balance voor je werknemers. En een betere work-life balance = een gelukkige werknemer.

… Investeren in je werknemer

Waar liggen de interesses van je werknemer? Hoe wil hij j zich ontwikkelen? Waar is hij goed in? Zorg voor gedegen opleidingsmogelijkheden.

Medewerkers die zich kunnen blijven ontwikkelen binnen je bedrijf, blijven gemotiveerd, loyaal en bieden steeds weer een meerwaarde voor je onderneming.

… Een fijne werkomgeving creëren

Zorg voor een fijne, inspirerende werkomgeving. Je medewerkers spenderen een groot deel van hun tijd op de werkvloer, dus je kan maar beter voor een omgeving zorgen waarin ze  zich goed voelen.

… Werknemers mee laten beslissen

Geef medewerkers inspraak. Ricardo Semler, een Braziliaanse ondernemer, laat iedereen binnen zijn bedrijf meebeslissen over zaken die ze echt belangrijk vinden, zoals de aanwerving van een nieuwe leidinggevende. Sommige beslissingen zullen slechts een minderheid aanbelangen, maar alleen al de mogelijkheid om de richting van het bedrijf mee te sturen, is waardevol voor je medewerker.

… Menselijk en positief zijn

Een schouderklopje of compliment van tijd tot tijd doet wonderen. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen die waardering willen voor het werk dat we doen. Een welgemeende dankjewel van een collega of leidinggevende zorgt dat werknemers zich gewaardeerd voelen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”1638″ icon_color=”#ffffff” title=”Ben jij momenteel op zoek naar een geschikte kandidaat?” title_color=”#ffffff” title_size=”35″ image_shader_color=”rgba(0,0,0,0.37)”]

clearXperts helpt je graag verder!

Laten we kennismaken via een persoonlijk gesprek:

[button size=’medium’ style=” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/contacteer-ons/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_style=’normal’ font_weight=’400′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!