[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Een evaluatiegesprek gaat altijd gepaard met een gezonde dosis stress en onzekerheid. Welke vragen zal je werkgever of je HR-verantwoordelijke jou dit jaar weer voorschotelen? En hoe straal jij uit dat je tevreden bent van het werk dat je het afgelopen jaar hebt verricht?
Om te voorkomen dat je niet weet waar te beginnen tijdens je evaluatiegesprek, is een goede voorbereiding van groot belang. Hieronder alvast enkele tips!
1. Start met een denkoefening
Wanneer je het moeilijk vindt om te starten aan de voorbereiding van je evaluatiegesprek, is een denkoefening de ideale oplossing. Het geeft je een gepast beeld van de zaken die je het afgelopen jaar hebt gerealiseerd en hoe je je als persoon binnen je functie hebt ontwikkeld.
Bovendien geeft het jou de mogelijkheid om tijdens je evaluatiegesprek je successen te benadrukken en een goede argumentatie op te bouwen voor de zaken die je misschien minder goed hebt gedaan.
Deze vragen helpen je alvast op weg om je evaluatiegesprek voor te bereiden:
- Welke doelstellingen moest je behalen en is je dit gelukt?
- Indien je bepaalde doelstellingen niet hebt gehaald: lag dit dan eerder aan bepaalde, structurele zaken of had je het bijvoorbeeld op persoonlijk vlak moeilijk?
- Hoe wil je jouw prestaties naar de toekomst toe nog verbeteren?
- Is je job uitdagend genoeg of is deze net te uitdagend? Heb je nood aan andere of net minder taken? Wil je meer of minder verantwoordelijkheid?
Natuurlijk kan je naast deze vragen, zelf nog een aantal dingen toevoegen.
2. Evalueer naast jezelf, ook de werksfeer
Een evaluatiegesprek goed voorbereiden, wil zeggen dat je niet alleen jezelf, maar ook je werksfeer beoordeelt. Deze heeft namelijk een enorme invloed op je eigen werkprestaties en is bovendien één van de zaken waar je werkgever niet altijd een juist beeld over heeft.
Wees dus niet verrast wanneer je werkgever of de HR-verantwoordelijke je hierover een aantal vragen stelt tijdens je evaluatiegesprek.
Volgende voorbeeldvragen passeren vaak de revue:
- Ben je tevreden met de huidige werksituatie en heb je alles wat je nodig hebt om je taken goed uit te voeren?
- Hoe verloopt de samenwerking met je collega’s?
- Welke zaken zou je verbeteren aan de huidige werksfeer en de manier van werken?
3. Neem de juiste houding aan tijdens het evaluatiegesprek
Weet je van jezelf dat je niet altijd een vlotte communicator bent of dat je moeilijkheden hebt met het maximale uit een gesprek te halen? Dan behoort ‘vlot communiceren’ ook tot de voorbereiding van jouw evaluatiegesprek.
Deze zaken zorgen ervoor dat je de juiste houding aanneemt tijdens je evaluatiegesprek:
- Leer naast complimenten, ook kritiek te aanvaarden.
- Durf uitleg en voorbeelden te vragen wanneer je bepaalde opmerkingen niet zo goed begrijpt. Zo kan je je beter inleven in het standpunt van jouw verantwoordelijke.
- Luister naar wat je baas te vertellen heeft, zonder overal meteen een antwoord op te willen geven.
- Beëindig het gesprek steeds met een positieve noot.
Alvast veel succes gewenst met de voorbereiding van je evaluatiegesprek![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]