Skip to content

Robert Decant, Bavo De Cock en Gert De Win – respectievelijk CEO, COO en CFO van ES@S – zitten samen rond de tafel voor dit interview. Het hart van de organisatie komt bijna meteen op tafel te liggen. De boodschap is zo klaar als een klontje: “Wij zijn een people business die zich toevallig met technologie bezighoudt.”

attitude rekruteringWie is ES@S?

ES@S E-Services and Solutions is gespecialiseerd in de installatie, het onderhoud en operationeel beheer van ‘smart electronic devices’ binnen ICT, telecom en retail, maar levert ook diensten op het vlak van smart buildings en smart energy. Denk maar aan digitale meters en security en control units. Robert Decant richtte ES@S in 2000 op aan de keukentafel; vandaag telt deze internationale B2B-organisatie maar liefst 550 medewerkers.

Sociale economie

CEO Robert Decant (48) startte als pas afgestudeerd industrieel ingenieur bij Bombardier. Na een jaar stapte hij over naar ExxonMobil, waarvoor hij acht jaar in Breda werkte. Daarna hij een tussenjaar om even ‘bij te tanken’ vóór hij zijn eigen bedrijf startte.

“Doordat ik altijd aan de andere kant van de tafel had gezeten, wist ik goed wat een multinational van technical services verwacht. De nasleep van de IT-boom was geen evidente periode om een bedrijf als ES@S op te richten. Schaarse en dure IT-profielen maakten het ondernemers moeilijk. Ik heb er bewust voor gekozen om me te engageren in de sociale economie. Ik ontken niet dat subsidievoordelen me een duwtje in de rug gaven. Toch kan ik ook zeggen dat wij met ES@S al ongeveer driehonderd medewerkers hebben opgeleid, gecoacht en begeleid in hun groeitraject binnen de organisatie. Dat is op zich al een realisatie.”

People business

“Het gaat om het detecteren van potentieel,” zegt Bavo De Cock (35). “Wij leiden mensen op met de juiste attitude en interesse in technologie. Hun achtergrond is vaak minder belangrijk. Onze organisatie heeft bovendien te maken met snelle technologische evoluties. Je kunt je wel voorstellen dat de beste faxreparateur van tien jaar geleden vandaag niet veel waard is. Blijvend leren is dus noodzakelijk. Dat engagement gaan wij met ES@S aan. Wij blijven onze mensen opleiden en begeleiden om met de nieuwste technologie overweg te kunnen. Dat is waardevol voor de organisatie, maar ook voor de werknemer is het een plus. Vooral voor jonge mensen is het interessant om te weten dat men in deze organisatie kan doorgroeien. Aan het begin van je carrière wil je immers graag weten wat de toekomst voor je brengt. Wij zijn een people business: by people for people. Wij werken sterk op het verantwoordelijk maken van medewerkers: opleiden, begeleiden, coachen, incentives voor betere prestaties, …”

Bavo De Cock behaalde een bachelor Accountancy en fiscaliteit en een master in Controllership. Na twee jaar bij KPMG nam hij een boekhoudkantoor over en rolde uiteindelijk bij ES@S binnen. Als COO heeft hij er vandaag de leiding over zowat 530 mensen. “Als verantwoordelijke Operations sta ik erg dicht bij de mensen. Met de voeten nagenoeg in het veld.”

“Onze medewerkers groeien en de organisatie groeit ook. Dat is een win-winsituatie. Maar er zijn meerdere manieren van groeien. Vanaf 2012 konden we een meeromzet realiseren door acquisities. We haalden meer en nieuwe expertise binnen, en konden het klantenbestand behoorlijk uitbreiden,” voegt Decant toe.

Externe hulp zoeken

Groeien, elk jaar opnieuw met 30 procent, eist zijn tol. “Aangezien het bedrijf sneller groeide dan de medewerkers mee konden evolueren, kwamen zowel HR als de financiële dienst onder druk te staan,” zegt Bavo De Cock. “Je kunt van mensen niet verwachten dat ze sneller doorgroeien dan ze aankunnen.” “Op zo’n moment moet je ingrijpen,” zegt Robert Decant. “Als er intern niemand in staat is een bepaalde rol op zich te nemen, moet je externe hulp zoeken. Wij schakelden clearXperts in.”

Gert De Win (43) begon dit jaar – via clearXperts – als CFO bij ES@S. “De klik was er meteen. In onze business is dat erg belangrijk. Wij zoeken mensen met het juiste DNA, en Gert heeft dat,” vertelt Robert Decant. “Na twee gesprekken was het duidelijk, en ik voelde meteen dat het goed zat,” zegt Gert De Win. “Dat heeft natuurlijk ook met de expertise van clearXperts te maken en de manier waarop zij profielen screenen. Vermits zij al eens een CFO plaatsten bij ES@S – die helaas voor een uitdaging in Parijs koos – en verschillende ad-interimopdrachten invulden, kennen zij onze bedrijfscultuur. Dat is belangrijk.”

Continue overleg

Gert De Win begon na zijn master Handelswetenschappen bij PwC. De laatste twee jaar bij PwC hield hij zich ook bezig met overnames, tot hij overstapte naar de Nederlandse groep CSS, waar hij als controller aan de slag ging en er later CFO werd. Ondernemerschap is de gemene deler bij deze drie C’s van Es@s, want ook Gert De Win begon zijn eigen bedrijf. “Ik startte mee een bedrijf op in IT-bekabeling en -consulting, niet meteen mijn kennisdomein. Maar ik ging op de stoel van finance professional zitten en bleef uiteindelijk wel acht jaar in die functie. Toen ik op zoek ging naar de spreekwoordelijke nieuwe uitdaging, kwam ik via clearXperts in contact met ES@S.”

De CFO bij ES@S draagt de verantwoordelijkheid over het financiële departement en HR. In een organisatie die zo veel belang hecht aan people management is dat geen evidente opdracht. Robert Decant: “Onze HR zit een beetje verspreid. Werving en selectie zitten bij Bavo, dicht bij de business. Hij heeft een rekruteringsteam van drie mensen. Competence Management zit dan weer bij Gert en de Competence Manager, maar uiteraard is er continue overleg met Operations. Dat is ook de manier waarop ons C-team werkt, in overleg.”

Het sociaal overleg zit ten slotte bij Gert De Win. “Dat sociaal overleg met de vakbond verloopt vrij positief,” vertelt hij. “Natuurlijk zijn er de klassieke akkefietjes. En je mag niet vergeten dat je door acquisities verschillende culturen en cao’s met elkaar moet verzoenen.”

ES@S en clearXperts

“Wij hebben al een lange relatie met clearXperts,” zegt Robert Decant. “We kennen elkaar via het zakelijk netwerk. Momenteel werkt een vijftal mensen bij ons die we via hun expertise hebben kunnen aantrekken. Wij hebben een eigen rekruteringsafdeling, maar wij zijn niet gespecialiseerd in het screenen van financiële profielen. Onze expertise ligt in het aantrekken van technische profielen, dat is iets anders. Je spaart tijd en geld uit door dit soort aanwervingen uit handen te geven aan professionals.”

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!