[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Leuk weetje: de term ‘elevator pitch’ is ontstaan in New York, waar de wolkenkrabbers zo hoog zijn dat mensen gedurende een ‘ritje’ in de lift de tijd hebben voor een verkooppraatje. Een kort verkooppraatje weliswaar, laten we zeggen maximaal twee minuten.
Initieel begonnen elevator pitches als een manier om investeerders te overtuigen van je product/idee, maar je kunt ze uiteraard op verschillende manieren inzetten.
Een sollicitatie op de planning staan?
Potentiële klanten overtuigen?
Een netwerksessie?
Je baas overtuigen van een nieuw product?
Vier checks! Het doel is namelijk altijd hetzelfde: de tegenpartij prikkelen, nieuwsgierig maken en aanzetten tot vragen.
Nog niet veel ervaring met een elevator pitch of kan die van jouw wat vlotheid gebruiken? Neem deze tips in acht om je elevator pitch naar een hoger niveau te brengen.
Geen ingestudeerd praatje
Een elevator pitch kan en moet je voorbereiden. Je moet echter oppassen dat het geen ingestudeerd praatje wordt.
Wil je een product pitchen dat voor meerdere doelgroepen geschikt is? Pas je elevator pitch dan aan op de doelgroep.
Heb je meerdere sollicitaties lopen? De essentie van je pitch is hetzelfde, maar je doet er goed aan om je pitch aan te passen aan het bedrijf waar je solliciteert.
Tip: Eindig je pitch altijd met een vraag. Op die manier ben je niet alleen een verhaaltje aan het opzeggen, maar lok je een dialoog uit. Je vraagt feedback aan de tegenpartij en hoopt dat er op deze manier een goed gesprek ontstaat.
Een ander gevaar van het vertellen van een ingestudeerd praatje, is dat je jezelf niet bent. En uiteindelijk gaat het daar in iedere situatie om: jezelf zijn. Alleen op die manier krijgt de tegenpartij een goed beeld van je en ontstaat er een zekere interesse en ‘gunfactor’.
Structureer je pitch
Deze tip lijkt misschien een beetje haaks te staan op de vorige, maar toch is het belangrijk dat je een zekere structuur aanbrengt in je elevator pitch.
Structuur zorgt ervoor dat je de meest essentiële informatie in een zo kort mogelijke tijd kunt overbrengen op de tegenpartij, zonder dat het een warrig verhaal wordt.
Een goede elevator pitch bevat meestal de volgende elementen:
- Wie ben je?
- Wat heb je te bieden?
- Wat zijn de voordelen van wat je te bieden hebt?
- En waar ben je naar op zoek?
Deze vier elementen zijn zo generiek, dat je ze op iedere situatie kunt toepassen, of het nu gaat om het pitchen van jezelf tijdens een sollicitatie of een product voor investeerders.
Schrijven en praten
Het maken van een goede elevator pitch is niet simpel. Je moet in korte tijd en op een enthousiaste manier kunnen vertellen waarom jij of je product een toegevoegde waarde zou zijn voor je gesprekspartner.
In het beschrijven van die kern ligt de uitdaging.
Wat hierbij kan helpen is het uitschrijven, nalezen en herschrijven van je pitch. Net zo lang tot je tevreden bent met wat er op papier staat.
De volgende stap is dan het luidop zeggen van je pitch. Wat op papier staat, moet tot leven komen. Door dit luidop te oefenen, kun je bekijken waar je klemtonen moet leggen, hoe je intonatie moet zijn en waar je pitch nog stroef loopt.
Feedback
Wanneer je zelf overtuigt bent van je elevator pitch, kun je testen of andere mensen dit ook zijn.
Omdat je zelf diep betrokken bent bij het idee dat je wil pitchen, klinkt een pitch voor jezelf meestal helder en duidelijk. De vraag is of dat voor een ander ook zo is.
Daarom is het goed om je elevator pitch te oefenen voor familie en vrienden en hen om eerlijke feedback te vragen. Nog beter is het om feedback te vragen aan een onbekend persoon omdat deze, in tegenstelling tot vrienden en familie, objectiever is.
Begrijpen mensen waar je pitch overgaat? Worden ze enthousiast en nieuwsgierig als je aan het vertellen bent? Willen ze meer weten en stellen ze vragen? Dan is het tijd om die elevator pitch de wereld in te sturen! [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”1638″ icon_color=”#ffffff” title=”Ben jij momenteel op zoek naar een geschikte kandidaat?” title_color=”#ffffff” title_size=”35″ image_shader_color=”rgba(0,0,0,0.37)”]
clearXperts helpt je graag verder!
Laten we kennismaken via een persoonlijk gesprek:
[button size=’medium’ style=” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/contacteer-ons/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_style=’normal’ font_weight=’400′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row]