Skip to content

Geen bedrijf zonder boekhouder. En toch is een uitstekende boekhouder vinden geen sinecure. Hoe je zo’n toptalent met de juiste competenties dan wel herkent? Dat lees je hier.

De eigenschappen van de ideale boekhouder

Een boekhouder moet niet alleen betrouwbaar en correct zijn, maar hij of zij moet aan nog heel wat andere eisen voldoen. Zo moet je nieuwe kracht in staat zijn om de bedrijfsfinanciën op een transparante en flexibele manier te behandelen. Ook deze eigenschappen en competenties zijn onontbeerlijk voor goeie accountants:

  • Hij of zij is analytisch. Belangrijk, want boekhouders moeten als geen ander hoofdzaken en details van elkaar kunnen onderscheiden.
  • Je nieuwe boekhouder is een pietje-precies. De cijfertjes moeten nu eenmaal honderd procent correct zijn! Juist is juist.
  • Communicatief zijn is meer dan mooi meegenomen. Wat voor de boekhouder misschien vanzelfsprekend is, is dat zeker niet voor iedereen. Het is dan ook cruciaal dat je nieuwe accountant de inhoud van de boekhouding goed kan uitleggen aan de directie, andere medewerkers of betrokken klanten.
  • Niemand waakt zo sterk over de financiële gezondheid van je zaak als je boekhouder. Zoek daarom een betrouwbare medewerker met een ethisch kompas.
  • Goeie accountants zijn ten slotte stressbestendig. Een deadline leidt niet tot paniek, maar tot daadkracht.

Competenties die topboekhouders van de rest onderscheiden

Een analytische, nauwkeurige, communicatieve, betrouwbare en stressbestendige boekhouder gevonden? Dan heb je naar alle waarschijnlijkheid een bijzonder goeie medewerker beet. Maar het kan natuurlijk altijd nog beter. Deze competenties maken het verschil:

  • Ga bij de rekrutering bewust op zoek naar iemand die niet te bedeesd is om zelfstandig te werken. Uiteraard moet je boekhouder vlot samenwerken met de rest van het team, maar hij of zij moet ook in staat zijn om zelf knopen door te hakken.
  • Een creatieve boekhouder blinkt niet uit in ‘creatief boekhouden’, maar is wel proactief op zoek naar creatieve oplossingen voor reële problemen. Out-of-the-box denken leidt nu eenmaal in elk domein tot betere resultaten.

Werk je aan een groot project of krijg je te maken met kortstondige uitdagingen? Dan wil je natuurlijk dat je financiële afdeling de extra taken aankan. Schakel daarom een flexibele boekhouder in via projectsourcing. Met een tijdelijke extra expert in je afdeling kun je groeien of evolueren zonder dat de financiële motor van je zaak gaat sputteren.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!