Skip to content

De profielen en competenties van de toekomst

Als er een team is binnen jouw bedrijf die alle componenten van je bedrijfsvoering ondersteunt, is het wel je finance team. Elke finance medewerker speelt een rol bij het nemen en uitvoeren van belangrijke strategische beslissingen en heeft dus een impact op het succes van de onderneming op korte en lange termijn.

Hoog tijd om de samenstelling van het ideale finance team onder de loep te nemen. In deze blog lees je:

  • Welke kerncompetenties cruciaal zijn voor een finance medewerker, en
  • Welke onderdelen een efficiënt finance team vormen.

Essentiële competenties voor finance professionals

In een snel veranderende wereld is het als bedrijf essentieel om je dynamisch en flexibel op te stellen. Het finance team in je onderneming staat voor dezelfde uitdagingen. Daarom zijn de volgende vijf competenties essentieel voor finance professionals.

1. Sterke communicatieve vaardigheden

Wie impact wil maken met diepgaande analyses en prognoses, gaat verder dan de droge cijfers. De ideale finance medewerker inspireert collega’s en koppelt resultaten aan the bigger picture. Hij/zij ziet en begrijpt trends én kan deze in verstaanbare taal gieten. Door in gesprek te gaan met collega’s van andere departementen en zijn/haar toegevoegde waarde in kaart te brengen, profileert een finance professional met sterke communicatieve vaardigheden zich als een échte business partner.

2. Analytisch vermogen

Financiële kennis blijft de kern van de dagdagelijkse taken van een finance professional. Maar, inzicht in de bedrijfsvoering en -processen wordt steeds belangrijker. Elke onderneming wordt immers geconfronteerd met een explosie van data. De ideale finance medewerker heeft dus een sterk analytisch vermogen om deze overvloed aan data te structureren, interpreteren én analyseren.

3. Kennis van nieuwe technologieën

Finance professionals moeten uiteraard over de nodige Excel-skills beschikken. Daarnaast wordt een basis IT-kennis steeds belangrijker. Softwarepakketten en geïntegreerde ERP-systemen nemen de manuele bedrijfsprocessen immers over. De ideale finance medewerker kan niet alleen met deze systemen werken, maar blijft ook op de hoogte van van de nieuwe mogelijkheden. Zo kan hij/zij de interne processen efficiënter maken en de ROI van nieuwe systemen en programma’s goed inschatten.

Lees onze visie op finance en technologie in onze blog “Nieuwe technologieën in finance: ben jij op de hoogte? ”

4. Flexibiliteit

In een snel veranderende wereld is flexibiliteit cruciaal. De ideale finance medewerker volgt deze constante evoluties niet alleen, maar zet deze ook mee in gang. Dat lukt enkel als hij/zij openstaat voor verandering en lifelong learning – bijvoorbeeld via e-learning.

5. Coaching skills

Tenslotte is het essentieel om als team te groeien. Of zoals het zo mooi in het Engels klinkt:

“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.”

Samenwerkingen tussen mensen maken of kraken projecten. Coaching en begeleiding zijn daarom cruciaal.

De ideale finance medewerker beschikt over de nodige coaching skills om het beste uit zijn/haar teamleden te halen. Dit heeft een positieve impact op de manier van communiceren, het delen van kennis en de efficiëntie van interne processen. Ook zorgt dit voor een betere samenwerking binnen het finance team én met andere departementen.

Uit deze delen bestaat je finance team

Waar een finance team vroeger nog “de boekhouding” als roepnaam kreeg, bestaat het takenpakket vandaag de dag uit veel meer dan accounting. De nood aan specifieke expertise, meedenken op strategisch niveau en een vertaalslag naar de praktijk groeit exponentieel. Dat weerspiegelt zich ook in de vraag naar en het aanbod van jobs in de financiële sector.

Kortom: een goed geoliede finance machine als motor van een onderneming tilt het hele bedrijf naar een hoger niveau. Tenminste als dat team bestaat uit deze twee delen:

      1. Een ijzersterke kern: de basis van elk finance team, die garant staat voor de continuïteit en zich bezighoudt met de afwerking van kerntaken zoals accounting en controlling.
      2. Een flexibele schil: extern talent dat je inzet op het moment dat je behoefte hebt aan specifieke competenties of wanneer je extra capaciteit nodig hebt. Bijvoorbeeld: een expert in databeveiliging, cashflow planning of risicoanalyse. De kunst is om op het juiste moment flexibel talent in te schakelen om je onderneming te versteken en zo interessante opportuniteiten te grijpen.

Ben je op zoek naar flexibel inzetbaar talent om je finance team te versterken? Wij helpen jou om de perfecte, tijdelijke aanvulling te vinden. Kom dus zeker eens kennismaken!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!