Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Online documenten delen met collega’s…
Communiceren met collega’s via online tools zoals Slack en Skype…
Meerdere communicatiekanalen aanbieden voor klanten…

Het zijn maar enkele van de vele kleine vormen van digitalisering die in veel bedrijven al geïntegreerd zijn. Maar wanneer je vandaag de dag je klanten tevreden wil houden en daardoor je concurrentie een stapje voor wil blijven, volstaan deze kleine efforts niet meer.

De meeste klanten communiceren tegenwoordig digitaal, waarbij ze zelf bepalen wanneer en hoe er contact met je bedrijf wordt opgenomen.

Daarnaast is klantbeleving en gebruiksgemak van groot belang. Iets wat de digitalisering zelf in de hand werkt. Want als we bij bedrijf A alles digitaal en gemakkelijk kunnen bestellen/afhandelen, dan willen we dat bij bedrijf B ook kunnen.

Een digitale transformatie binnen je bedrijf is dus van groot belang in de strijd om de aandacht van de klant. Stel jezelf eens een aantal vragen:

 • Hoe kunnen klanten jou bereiken? Waarom zou je enkel per mail of telefoon beschikbaar zijn voor klanten en niet per chat, WhatsApp of Facebook Messenger?
 • Hoe verlopen de processen die klanten moeten doorlopen als ze een product of dienst willen afnemen? Moeten klanten bij een betaling nog altijd hun bankkaart bovenhalen of kunnen ze gebruikmaken van een handige app? En als ze een verzekering willen afsluiten, moeten ze dan een berg papieren per post opsturen of kunnen ze scannen en doormailen?
 • Hoe bied je je producten/diensten aan? Zijn jouw producten alleen in een winkel beschikbaar? Is het het overwegen waard om deze ook online aan te bieden?

Wanneer jouw bedrijf nog vooral offline gefocust is, dan houdt een digitale transformatie veel opportuniteiten in.

Beginnen aan een digitale transformatie

Er zijn veel verschillende bedrijfsaspecten die gedigitaliseerd kunnen worden:

 • Je kunt interne bedrijfsprocessen digitaliseren.
 • Je kunt je klantcontacten digitaliseren.
 • Je kunt je producten/diensten digitaliseren.
 • Je kunt onderdelen van je klantbeleving digitaliseren.
 • Je kunt de manier van werken voor medewerkers digitaliseren.

Al deze aspecten tegelijk aanpakken, is niet opportuun. Dan zie je op den duur door de bomen het bos niet meer. Stap voor stap te werk gaan, is wenselijker.

Digitaliseer stap voor stap

Maak eerst een goede analyse van je bedrijf. Breng van A tot Z in kaart hoe je bedrijf op dit moment werkt. Waar zijn processen al gedigitaliseerd, waar nog niet? Waar bevinden zich de ‘low hanging fruits’, m.a.w. welke zaken kun je redelijk simpel digitaliseren en zullen je al direct resultaat opleveren?

Breng vervolgens in kaart welke doelen je wil bereiken.

Maak hierbij een onderscheid tussen korte termijn- en lange termijndoelen. Kun je je korte termijndoelen behalen door de huidige manier van werken of dien je hier processen te digitaliseren? Dit bepaalt je prioriteiten. Je gaat namelijk eerste stappen zetten in je digitale transformatie om je korte termijndoelen te behalen.

Afhankelijk van de doelen die je gesteld hebt en de manier waarop je deze wil gaan bereiken, kun je je nu gaan verdiepen in de technologieën waarmee je dit kunt doen. Dat gaat niet over één nacht ijs. Het vinden van een goede partner hierbij is belangrijk en je keuze moet dus weloverwogen zijn. Het helpt om een lijst met requirements te maken:

 • Wat willen we bereiken?
 • Hoe willen we dat bereiken?
 • Aan welke functionaliteiten moet de technologie/software voldoen?
 • Wat vinden we belangrijk in een goede partner (klantenservice, snelheid in levering, enz.)?
 • Hoe willen we onze resultaten meten en rapporteren?

Digitalisering is een continu proces. ‘Meten is weten’ en zorgt ervoor dat je kunt blijven optimaliseren en bijsturen. Het meten van het effect van de digitalisering kun je niet enkel doen door het rapporteren van cijfers voortkomend uit je systemen. Betrek daarom ook je klanten en medewerkers. Een goede maatstaf kan bijvoorbeeld zijn in welke richting de klant- of medewerkerstevredenheid evolueert.

Een digitale transformatie binnen je bedrijf is een proces dat tijd nodig heeft. Stel een team samen van medewerkers uit verschillende domeinen binnen je organisatie om stappen te zetten richting digitale transformatie. Bepaal je prioriteiten en zoek een goede partner om de technologische kant van de digitalisering vorm te geven. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!