Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]De functie of de activiteiten die van een marketeer verwacht worden, zijn de laatste tijd erg veranderd. Voeg daar nog eens de COVID-19 crisis aan toe en je komt er al snel toe dat bedrijven nu meer dan ooit hoge verwachtingen hebben van hun marketing team. De juiste mensen op de juiste plaats zorgen voor het meest ideale scenario en zullen het meest opbrengen.

De creatie van het meest optimale marketingteam

In het huidige marketinglandschap is er een enorme hoeveelheid aan data en tools beschikbaar. Up-to-date blijven is de key message. Maar kan je jezelf ook in elk subdomein constant bijscholen of blijf je beter een generieke marketeer die functioneert in elk team? Volgens ons bestaat het ideale marketingteam anno 2020 uit diverse profielen. Afhankelijk van het type bedrijf en de gekozen marketingstrategie moet er geïnvesteerd worden in een combinatie van onderstaande profielen.

  • E-mailmarketeer
  • Social Media & Digital Specialist
  • Webanalist
  • Copy & Content Marketeer
  • SEO Specialist
  • SEA Specialist
  • Trade Marketeer
  • Product Marketeer
  • Category Marketeer
  • Brand Marketeer

Mix-up generaties

Veel bedrijven krijgen nu te maken met een combinatie van oudere medewerkers en (pas afgestudeerde) jongere profielen. De vaardigheden en tools die beiden doelgroepen beheersen zullen vaak anders zijn. De nieuwe generatie heeft sterk ontwikkelde digitale vaardigheden maar ontbreken vaak nog het strategische inzicht terwijl dat net juist de sterkte is van de meer ervaren medewerkers. Het streven naar de ideale mix is ondenkbaar in 2020 en in de nabije toekomst.

Ondanks de diverse profielen die kunnen onderscheiden worden in een marketingteam of de leeftijd van de marketeer zijn er toch ook vaardigheden die iedere (online) marketeer zou moet bezitten om succesvol te zijn.

Data meten

Meten is weten. Eén van de grootste voordelen van online marketing is alle data nauwkeurig in kaart brengen. Dit geldt zowel voor het verkeer naar de website, Social media campagnes, SEA ads, … De tool Google Analytics kan je hierbij helpen om de gewenste data in kaart te brengen.

KPI’s opstellen

Vandaag de dag zijn bedrijven niet tevreden meer met enkel de hoeveelheid aan data waarover ze beschikken. Bij bepaalde soorten data horen bepaalde ambities en die uiten zich in doelstellingen op korte of lange termijn. Om deze vooropgestelde strategische bedrijfsdoelstellingen te behalen zal de marketeer KPI’s moeten opstellen.

Bijsturen

Een (online) marketeer heeft ook een sturende/adviserende rol. Naast het vergaren van al die data en het opstellen van de KPI’s moet ook afgetoetst worden of de KPI’s behaald worden of in lijn liggen van de verwachtingen. Is dit niet het geval zal de marketeer aanbevelingen moeten formuleren om de KPI’s wel te behalen of aan te passen.

Presentatievaardigheden aanscherpen

Al die mooie tabellen en grafieken die je hebt gemaakt in Google Analytics en de informatie die je hebt verzamelt omtrent het behalen van de KPI’s moet ook doorsijpelen tot bij het management of jouw leidinggevende. Echter willen zij in één opslag weten of de resultaten in lijn liggen met de vooropgestelde verwachtingen of hier sterk van afwijken en bijsturing nodig hebben. Het is nu aan jou om deze informatie en/of adviezen op een zo efficiënt en eenvoudig mogelijke manier te presenteren.

Honger naar vernieuwing

Een (online) marketeer kruist wekelijks nieuwe tools, mogelijkheden en updates. Marketing Automation dat aan belang wint, nieuwe advertentiemogelijkheden op Facebook, nieuwe Social Media kanalen zoals TikTok, Google die steeds meer mogelijkheden biedt met Google Jobs, … Blijf kritisch maar hongerig naar vernieuwing.

Go-getter

Online marketeers zijn erg resultaatgericht. Door de enorme hoeveelheid data die beschikbaar en meetbaar is, kan het werk van de marketeer perfect beoordeeld worden. Marketeers halen voldoening uit KPI’s die een stijgende trend vertonen want dat is het directe resultaat van hun investering.

Cross-channel

Een marketingteam bestaat idealiter uit diverse profielen zoals hierboven al eerder aangehaald werd maar het is voor een (online) marketeer ook aan te raden om naast zijn specialisatie ook te beschikken over de basiskennis van andere domeinen. Op die manier bekijk en bedenk je je marketingacties ook in een breder kader en toets je af welke impact deze kunnen hebben op andere domeinen.

De marketeer anno 2020

Concentreer en verdiep je in jouw specialisme maar heb ook oog voor het ruimer geheel aan marketingdisciplines. Zorg dat je online marketeer bent maar specialist in jouw domein. Blijf hongerig en nieuwsgierig naar veranderingen die plaatsvinden. Op die manier vergroot je jouw kennis, inzetbaarheid en toegevoegde waarde.

Werken als Marketing Consultant bij clearXperts

Ben je een strategische denker? Of meer een operationele doener? Of ben je een volbloed marketeer die de nieuwe trends in consumentengedrag op de voet volgt en voor wie de nieuwste technieken in communicatie geen enkel geheim meer hebben?

Dan hebben we zeker een plaats voor jou in ons team. Je komt vast bij ons in dienst, met alle voordelen die daarbij horen. En wij plaatsen je dan bij één van onze klanten. Dat zijn stuk voor stuk toonaangevende bedrijven. Ze hebben tijdelijk ondersteuning nodig om hun groei op volle kracht te brengen en te houden. Daarvoor zijn ze op zoek naar doorwinterde professionals die niet worden afgeschrikt door targets. Maar net zo goed naar “digital natives” die het klappen van de digitale zweep kennen.

Echt iets voor jou? Solliciteer hier als Marketing Consultant 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][action full_width=”yes” content_in_grid=”no” type=”normal” text_font_weight=”” show_button=”yes” button_text=”Ontdek onze Digital Marketing Academy” button_link=”https://nl.clearxperts.com/digital-marketing-academy-2021″ background_image=”8958″][/action][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!