Skip to content

Wie zie je voor je als je het woord ‘succes’ hoort? Is het Steve Jobs? Bill Gates? Jeff Bezos? 

Bij velen is dat het geval. 

Apple, Microsoft en Amazon zijn toonaangevende bedrijven en bij wijze van spreken de definitie van succes. 

Maar bedrijven worden alleen maar succesvol door het team ‘achter de schermen’. Het team dat gelooft in de missie en visie van het bedrijf. Ze zijn door en door gemotiveerde werknemers. En dat is wat een goede onderneming onderscheidt van een geweldige onderneming.

Wat is de sleutel voor gemotiveerde werknemers? En welke voordelen brengt het met zich mee om je medewerkers te motiveren en te enthousiasmeren? Lees zeker verder voor het antwoord op die vragen!

Tips voor gemotiveerde werknemers

Voor we in deze materie duiken, is er een belangrijk inzicht dat je onder ogen moet komen. 

Er is geen gouden recept waarmee je iedereen motiveert. Elk persoon is anders en iedereen heeft andere drijfveren. Waar persoon A gewoon een mooi loon ambieert, wil persoon B zijn droomjob uitvoeren.

Toch zijn er enkele factoren waar je gebruik van kunt maken om je werknemers op macro-niveau te motiveren. Dan gaat het vooral over algemene bedrijfsvoering. Er zijn namelijk bepaalde bedrijfsculturen waarin motivatie veel sneller groeit dan bij andere. 

Eens je die stappen treft, kan je overgaan met het ‘micro-managen’ van je werknemers om motivatie te maximaliseren.

Zorg voor de match tussen bedrijf en werknemer

De match tussen je bedrijf (en het bijhorende DNA) en de sollicitant of werknemer, is misschien wel de belangrijkste factor voor motivatie. Een jonge wereldverbeteraar zal nooit gedijen in een onderneming die helemaal niet gedigitaliseerd is. Een ervaren rot zal op zijn beurt meestal niet genieten van de chaotische setting van een startup. 

Maar als je iemand voor je hebt zitten die doordrongen is van wat je bedrijf doet (of belangrijker: waarom je bedrijf doe wat het doet), dan is motivatie nooit ver zoek.

Stel gemeenschappelijke (en individuele) doelen voorop

Het is geen geheim dat streefdoelen een motiverende werking hebben. Dat begint al vanaf we klein zijn. Wie een goed rapport mee naar huis brengt, krijgt een beloning. 

Op de werkvloer uiten doelen zich op twee manieren:

  • Gemeenschappelijke doelen geven teams iets om naartoe te werken. Aan het eind van de tunnel wacht misschien wel een mooie bonus om naar uit te kijken.
  • Maar ook individuele doelen hebben een eigen kracht. Beloon werknemers die consistent hun doelen behalen en overtreffen, met promoties en opslag.

Werk met flexibele uren

Er is een groeiende nood aan balans tussen werk en privé. Probeer je werknemers daarin tegemoet te komen door met flexibele uren te werken.

Zo kunnen ze een uurtje thuiswerken, dan de kinderen aan school afzetten om nadien naar kantoor te komen. De werknemer doet hetzelfde werk én geniet van meer quality time met de kinderen.

Toon je waardering

Wanneer je ergens urenlang aan werkt, ben je trots op het eindresultaat. Het beste dat je op dat moment kunt doen, is je waardering tonen aan die werknemer door middel van positieve feedback (eventueel in combinatie met opbouwende kritiek). 

Zo voelt de werknemer zich gewaardeerd en leert hij/zij er nog iets uit, met een gemotiveerde werknemer als gevolg.

Werk transparant

Gemotiveerde werknemers zijn graag op de hoogte van het reilen en zeilen binnen het bedrijf waarvoor ze werken. 

Geen enkele werknemer houdt ervan om slechts een deel van de waarheid te kennen. 

Wees daarom open en transparant in je communicatie.

Op die manier versterk je het groepsgevoel van je werknemers. Je verlaagt de drempel tussen de verschillende niveaus, en dat wordt gewaardeerd. 

Maak van je kantoor een thuis

Als je gemotiveerde werknemers wilt, dan moet je van je kantoor meer maken dan alleen maar een bureauruimte. Het moet een plek zijn waar je werknemers graag zijn. Niet alleen omdat het leuk is ingericht. Maar omdat ze een goede werkrelatie hebben met de collega’s.

Daarmee willen we niet zeggen dat je zoals elke startup een pingpongtafel moet installeren in je refter. Er zijn veel kleine gebaren waar je veel mee bereikt.

Denk maar aan:

  • Een wekelijkse fruitmand
  • Een goede koffiemachine
  • Een ‘opendeurenpolitiek’, waardoor iedereen met een sterk idee meteen bij hoger management terecht kan
  • Regelmatige team-momenten of teambuildings

Wil je nog meer inspiratie om jouw medewerkers te motiveren? Neem zeker hier een kijkje voor verdere aanvullingen.

De voordelen van gemotiveerde werknemers

Gemotiveerde werknemers zijn van goudwaarde voor je bedrijf. Het zijn deze werkkrachten die het verschil maken op en naast de werkvloer.

Eens je erin geslaagd bent om je personeel voldoende te motiveren, merk je langzaam maar zeker de voordelen die het met zich meebrengt.

Je hebt meer krediet opgebouwd

Stel dat je een dossier hebt dat je morgen om 10 uur klaar moet hebben. Maar er is nog veel werk. Te veel werk.

Gemotiveerde werknemers zullen veel sneller voor jou in de bres springen. Ze zullen sneller geneigd zijn om overuren te draaien. Allemaal zodat ze het doel kunnen bereiken, samen met jou.

Productiviteit stijgt

Waar een ongelukkige werknemer zijn werk wel zal uitvoeren, zie je dat een gemotiveerde werknemer meer doet dan enkel wat je vraagt.

Ze doen hun werk sneller, efficiënter en maken betere beslissingen. Allemaal omdat ze gelukkig zijn en willen teruggeven aan het bedrijf dat hen gelukkig maakt.

Verder zijn er nog manieren om medewerkers nog meer te motiveren.Hier nog 4 tips om de productiviteit te verhogen.

Minder ontslagen

Hoe vaak hoor je wel niet dat een koppel scheidt omdat de liefde gewoon op is?

Met werknemers en ondernemingen is dat niet anders. Een gemotiveerde werknemer die voldoende uitdaging krijgt, blijft veel langer bij je bedrijf. Iemand die totaal niet wordt uitgedaagd, zal snel andere oorden opzoeken.

Mond-aan-mondreclame

Mond-aan-mondreclame is nog steeds de sterkste vorm van reclame. Niet alleen je klanten en fans zijn je voornaamste reclamekanalen. Je werknemers zijn minstens even belangrijk.

Een gemotiveerde werknemer zal niet alleen je producten of diensten aanbevelen aan zijn of haar netwerk. Ze zullen ook veel sneller nieuw talent aanbrengen.

Stijgende omzet

Al de voorgaande voordelen komen je algemene bedrijfsdoelen alleen maar ten goede. Je behoudt je werknemers langer, ze zijn productiever en ze maken reclame voor jou. Al die effecten resulteren uiteindelijk in een hogere omzet. Gewoon omdat jij erin slaagt om hen te motiveren, dag in, dag uit.

Op naar gemotiveerde werknemers!

Werknemers zijn geen machines. Het zijn mensen en dus blijven gevoelens een cruciale rol spelen. Hoe beter je voorziet in de emotionele behoeftes van je werknemers, hoe dankbaarder ze je zijn, met gemotiveerde werknemers als gevolg.

Maar werknemers motiveren is een continu proces. Het is geen eenmalige aanpassing. Blijf je werknemers door het jaar heen motiveren voor een optimale samenwerking & maximaal rendement. 

Het zal je verbazen wat je gedaan krijgt!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!