Skip to content

Er zijn heel wat verschillende manieren om je bij te scholen, waaronder een brede waaier aan cursussen waarvoor zelfs geen verplaatsingen nodig zijn; je kan ze simpelweg volgen op je computer.

De populariteit van e-learning groeit samen met de digitale transformatie van bedrijven en mensen zien er steeds meer de voordelen van in.

Tegen alle verwachtingen in is e-learning heel interactief, ook al zit je niet in een klaslokaal.

Daarnaast zijn er heel wat technieken die kunnen worden ingezet om de studenten te motiveren, zodat die niet zouden afhaken. Zo zijn er nog enkele voordelen waarom het interessant kan zijn voor iedereen om te starten met een e-learningcursus.

Voordelen van e-learning

Wanneer je les volgt in avondschool om welke reden dan ook, moet je er telkens op tijd geraken.

Dat kan soms een hele uitdaging zijn.

Volg je een cursus online, dan heb je zelf de touwtjes in handen. Je kiest zelf de plaats en het moment waarop je de cursus volgt. De leeromgevingen zijn 24 op zeven toegankelijk.

Daardoor zal je ook tijd besparen. Je hebt geen reistijd meer waar je rekening mee moet houden.

Het gebeurt regelmatig dat je in een bijscholing al enkele zaken kent en je toch de les moet ‘uitzitten’ om door te gaan naar het volgende onderwerp. Ook in dit geval bespaar je tijd bij e-learning. Je skipt dat deel gewoon en gaat door naar het volgende.

Doordat het hele verhaal zich online afspeelt, heb je bij e-learning vaak een grotere toegankelijkheid tot verschillende bronnen en experten.

Door de grote mate van controle die je hebt over het verloop van de cursus, wil dat ook zeggen er ook een grotere flexibiliteit is in hoe je informatie gaat verwerken en gebruiken.

En gedurende het gehele traject worden vorderingen bijgehouden. De leeromgeving gaat automatisch bijhouden wat de cursist doet in de cursus, waar hij momenteel zit, de cijfers die hij behaalde bij testen, en waar de struikelblokken zich bevinden.

Zijn er ook nadelen?

Nadelen zijn er niet per se, maar het is niet voor elk type ‘student’ even evident om aan e-learning te doen.

Zo kunnen cursisten soms het contact met andere cursisten missen. Als je op zoek bent naar een cursus, denk dan eens na of je daarbij nood zou hebben aan sociaal contact.

Net als bij gewone avondcursussen, kan de inhoud soms teleurstellend zijn eenmaal je bent begonnen. Soms wordt er te sterk vastgehouden aan een e-book en hebben de klassen op zich geen grote meerwaarde. De cursus in kwestie kan dan als saai of irrelevant worden ervaren.

Is e-learning iets voor jou?

E-learning laat toe om op een snelle en efficiënte wijze te leren.

Kijk vooral naar wat je doet, wat je wilt bijleren en of je ook de behoeften hebt om bij te leren van anderen.

Is dat laatste iets waar jij nood aan hebt? Dan is het misschien beter om te kijken of je geen alternatief vindt.

E-learning voor bedrijven

Online cursussen aanbieden kan een handige manier zijn om iedereen mee te krijgen wanneer er in het bedrijf meerdere mensen dezelfde materie moeten instuderen of aangeleerd krijgen.

Met een e-learningplatform ben je zeker dat iedereen toegang heeft tot deze materie.

De voortgang en eventuele struikelblokken kunnen op de voet worden gevolgd en je kan ook meteen zien wanneer iemand een cursus heeft afgerond.

Dit is heel handig wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe tool hebt geïntroduceerd in het bedrijf en iedereen ermee moet leren werken. Dan kan je als bedrijf overwegen om het aan iedereen uit te leggen of een email te verspreiden en hopen dat iedereen die ook aandachtig zal doornemen. Beide opties geven veel onzekerheden waarbij je niet zeker bent dat de nodige informatie tot bij de juiste persoon is gekomen.

Als je een e-learningprogramma op poten zet, kan je alles traceren en met een kleine test op het einde ben je ook nog eens zeker dat de informatie niet alleen is doorgenomen, maar ook nog eens is ingestudeerd en gekend.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!