[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Gemiddeld 38 uur per week bevind je je op je werk. Dan kun je maar beter een job hebben die je graag doet, toch?
Helaas is dat niet voor alle mensen het geval. Een foute studiekeuze, in een job gerold na je studies… Het zijn zijn maar enkele van de manieren waardoor je in een job bent gerold die je uiteindelijk toch niet graag doet. Of laten we het anders zeggen: waarbij je niet doet wat je het liefste zou doen.
Een carrièreswitch dan maar, hoewel dat niet zo evident is als het klinkt. Want wat met die financiële zekerheid en al die jaren ervaring die je al hebt opgedaan?
Zo pak je het aan zonder in het diepe te moeten springen!
Wees zeker van je zaak
Overweeg je een carrièreswitch? Dan is het van belang dat je zeker bent van je zaak.
Switchen naar een andere sector is niet evident, en bovendien vereist doorzettingsvermogen en de nodige investeringen.
Ben je nog niet zeker van je zaak wat je nu echt wil, zoek dit dan eerst uit, voordat je lukraak begint met solliciteren.
Loopbaanbegeleiding kan een goed hulpmiddel zijn. Iedereen die één jaar in loondienst is, heeft hier recht op. In een aantal sessies ga je samen met een begeleider op zoek naar wat je echt wil in je carrière.
Volg opleidingen
Een eerste stap in een mogelijke carrièreswitch is het volgen van opleidingen en cursussen.
Tegenwoordig vind je tal van opleidingen in de avonduren of online die je kunnen voorbereiden op een nieuwe carrière. En hoewel die opleidingen je geen ervaring opleveren in de nieuwe sector, zijn ze een goede theoretische basis en een belangrijke verrijking van je CV.
Opleidingen en cursussen kun je volgen buiten je werkuren, waardoor je nog niet direct je huidige job op hoeft te geven.
Uiteraard is het pittig om deze zaken te combineren, maar doordat je bezig bent met iets nieuws, krijg je de nodige energie om het vol te houden!
Neem initiatief
Een baan zoeken in een totaal nieuwe sector is lastig, zelfs als je al wat opleidingen en/of cursussen hebt gevolgd. Een veel gehoorde reden voor afwijzing is het ontbreken van de nodige sectorervaring.
Om ervaring op te doen, zou je verschillende initiatieven kunnen ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk of een (on)betaalde stage.
Het vergt wat organisatie om dit te combineren met een job, maar bekijk zeker je mogelijkheden. Misschien kun je wel op zaterdag vrijwilligerswerk gaan doen? Of kun je één dag in de week minder gaan werken om een stage te doen?
Als je dat aandurft en het financieel haalbaar is, kun je ook de sprong wagen naar een volledige stage. Het gaat je veel ervaring opleveren en wie weet welke mogelijkheden zich hierna voortdoen. Het geeft je in ieder geval mooie ervaringen om daarna te solliciteren.
Zoek naar overeenkomende kwaliteiten en skills
Je hebt opleidingen en cursussen gevolgd, en hebt al wat ervaring opgedaan in de sector? Tijd om te solliciteren.
Omdat je in een nieuwe sector aan de slag gaat, zul je misschien onderaan de ladder moeten beginnen. Je gaat in concurrentie met starters, die vaak goedkoper zijn.
Vergeet natuurlijk niet dat zij ook minder professionele ervaring hebben.
In iedere job zijn er algemene kwaliteiten en skills die overeenkomen en die jou een meerwaarde geven, juist omdat je al een aantal jaren werkervaring hebt.
Speel deze skills ook uit op een sollicitatie! Ze tonen een potentieel nieuwe werkgever waar jij kunt staan als je de basisvaardigheden van de nieuwe job onder de knie hebt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]