Skip to content

Een business controller staat samen met het management aan het financiële stuur van een organisatie. In economisch turbulente tijden, maar ook in tijden van voorspoed, is er veel vraag naar goeie controllers. Misschien iets voor jou? Reden te meer om uit te zoeken hoe de loopbaan van een business controller verloopt.

Wat doet een business controller?

Een business controller doet aan ‘business control’, wat betekent dat hij of zij het management helpt om de bedrijfsdoelen te realiseren. De controller houdt rekening met de evolutie van de markten, met de financiële en menselijke middelen van de onderneming en met allerlei andere processen. Vanuit zijn expertise adviseert de business controller de CEO en het bestuur over wat precies nodig is om de doelen te realiseren. De business controller doet niet hetzelfde als zijn collega, de financial controller, die zich veeleer toelegt op de financiële resultaten.

Welke taken belanden er zoal in de spreekwoordelijke inbox van de business controller?

  • Duidelijke KPI’s formuleren
  • Ontwikkelingen op de markten oppikken
  • Voorspellingen en aanbevelingen maken
  • Operationele en financiële rapporten opstellen
  • De begroting en de winst bewaken
  • De bedrijfsefficiëntie verbeteren

Carrièrepad van een business controller uit de doeken gedaan

Nu je weet wat een business controller betekent voor het bedrijf, vraag je je wellicht af wat je moet doen om zelf aan de slag te gaan als business controller.

Hoe word je business controller?

Business controllers verwerven hun skillset doorgaans in een sterk economische opleiding aan de hogeschool of universiteit, zoals economische wetenschappen, toegepaste economische wetenschappen, bedrijfseconomie, … Ook vanuit een managementachtergrond kun je solliciteren voor een functie als controller. Voor wie zich later nog wil bijscholen, zijn er doelgerichte opleidingen, bijvoorbeeld aan Vlerick.

Van eerste werkervaring …

Net afgestudeerd? Dan ga je het best op zoek naar vacatures voor junior business controllers of assistent controllers. Ook een job als consultant kan een springplank zijn naar een veelbelovende carrière in finance.

… tot ervaren rot

Wie de juiste vaardigheden bezit en zich flexibel opstelt, groeit snel door. Er zijn tal van doorgroeimogelijkheden voor business controllers, vaak over de grenzen van departementen heen. Wil je na jaren als controller de overstap maken richting operationeel management, dan kan dat perfect.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!