Heb jij dat ook ? Dat je nauwelijks nog toe komt aan lezen? Alleen nog op vakantie heb je voldoende tijd om je echt in een boek te verdiepen. Net daarom houden wij er van om dan een boek te lezen dat prikkelt, dat aanzet tot nadenken. Een boek dat een beetje controverse oproept. En net daarom geven we je “Gigantisme” van Geert Noels mee, als suggestie voor in je reiskoffer.
Geert Noels stelt in “Gigantisme” dat de wereld een betere plek zou zijn, als veel dingen kleiner waren. De bejubelde econoom gaat in tegen de voortdurende honger naar groter en meer. Hij maakt een nieuwe, gedurfde analyse van de wereldeconomie. Onze wereld lijdt aan “gigantisme”. Bedrijven en organisaties worden steeds groter en machtiger. Dat fenomeen doodt gezonde concurrentie, leidt niet tot duurzame groei en brengt de mens in verdrukking. Te ver doorgedreven vergroting maakt bedrijven en instellingen steeds minder menselijk. Alles moet functioneel, rationeel en meetbaar zijn. En zonder emoties. Wat dat zou professionalisme in de weg staan.
En daar kunnen we hem uiteraard alleen maar in bijtreden. Bij clearXperts beseffen we maar al te goed dat mensen de cruciale schakel zijn voor de groei van organisaties en bedrijven. We zijn dan ook voortdurend bezig met het koppelen van mensen met ambitie aan bedrijven die willen groeien. Alleen pleit Noels voor een tragere en kleinere groei. Want de kracht zit in het kleine.
Wat het boek bijzonder boeiend maakt, is dat Noels heel ver gaat in zijn redenering. Hij haalt data aan die tonen dat in grote scholen vaker gepest wordt. Dat in regio’s waar Walmart een supermarkt opende, de misdaad niet meer verder daalde en obesitas toenam. En dat in grote bedrijven werknemers vaker lijden aan een burn-out. Doet dat jou de wenkbrauwen fronsen?
Dat is goed. Want het nieuwe boek van Geert Noels is meer dan een stevig onderbouwd pleidooi tegen de zucht naar economische groei. Het zet vooral aan tot nadenken over heel actuele vragen. Tot wanneer is groeien gezond? Vanaf wanneer wordt het abnormaal en is minder opnieuw wat meer? Hoe geven we mens en milieu weer een plaats in de wereldeconomie? Het boek zal ongetwijfeld voor genoeg gespreksstof zorgen op een zomerse avond.