Bedrijfscultuur is het kloppende hart van je onderneming. Het is de mix van werkomgeving, waarden, ethiek en doelstellingen van je bedrijf. Hoe sterker je die elementen weet samen te brengen, hoe groter de kracht.
Maar net zoals alles evolueert ook de bedrijfscultuur voortdurend.
Oude structuren en achterhaalde werkmethodes zijn een gevaar voor de vlotte werking van je bedrijf. Je moet je voortdurend aanpassen om te overleven op lange termijn.
Je moet dus op de hoogte zijn van wat ‘hot’ is in bedrijfscultuur. Daarom somden we voor jou de trends rond bedrijfscultuur in 2020 op.
1. Inspraak van medewerkers
De wisselwerking tussen werknemers en leidinggevenden heeft een metamorfose ondergaan.
Vroeger was het aan de leidinggevenden om de richting te kiezen die het bedrijf uit zou gaan. Maar die tijd is voor de meesten voorbij.
Leiders zijn druk bezig met het bedrijf op het juiste spoor te houden. Ze sturen teams aan, voeren administratieve taken uit en leiden talloze meetings. Ze hebben een goed idee waar het bedrijf vandaag staat en welke toekomst mogelijk is.
Maar werknemers hebben heel andere taken. Zij voeren uit wat de leiders bepalen. En daarbij kunnen ze zwaktes en mogelijkheden ontdekken die de leiders niet zien.
Het is niet logisch dat één persoon alle touwtjes in handen heeft. Werknemers willen zich betrokken voelen bij het bedrijf. Ze willen iets betekenen en geen nummer zijn. Door naar hen te luisteren, voelen ze zich gelukkiger en gewaardeerd.
2. Flexibele werkvormen
De tijd dat we allemaal stilletjes achter een bureau zitten tussen 9 uur en 17 uur is voorbij.
Sommigen starten graag om 7:30. Zo stoppen ze om 15:30 en kunnen zo voldoende tijd doorbrengen met hun kinderen. Of omgekeerd, zodat ze de kinderen naar school kunnen brengen.
Anderen verkiezen dan weer de rust en het comfort van hun huis. Zo verspillen ze geen tijd met files en zijn ze niet blootgesteld aan pratende collega’s, achtergrondmuziek en andere afleidingen.
3. Continu bijscholen
Een opleiding stopt niet wanneer je een diploma ontvangt. De wereld evolueert elke dag sneller en je werknemers willen en moeten daarop voorbereid zijn.
Kijk naar marketing. Die opleiding dekt de basis op drie jaar tijd. Nadien moeten vers afgestudeerden hun discipline kiezen en die uitdiepen. Er is niemand op deze planeet die sterk is in strategie én schrijven én data-analyse én online marketing én coderen… Zeker niet als je vakgebied elke week verandert.
Door te investeren in opleidingen & congressen en door werknemers te laten experimenteren, leren ze waardevolle inzichten die ze ten volle kunnen benutten om jouw onderneming extra succes te bezorgen.
4. Purpos- driven marketing
Werknemers kiezen werkgevers niet alleen voor wát ze doen. Ze willen ook een idee hebben van wáárom je het doet. Door in te zetten op sterke purpose-driven marketing, geef je al je stakeholders een idee van de waarden die je dagelijkse bedrijfsactiviteiten overstijgen.
Denk maar aan Tony’s Chocolonely. Zij verkopen eerlijke chocolade. Met hun omzet proberen ze chocolade 100 procent slaafvrij te maken. Neem dit overkoepelende doel weg en het is een chocoladeproducent als een ander.
5. Automatiseer taken
AI (artificial intelligence) en toenemende computerkracht maken ons werk- en privéleven steeds gemakkelijker.
Taken die vroeger uren in beslag namen, doen we vandaag in luttele seconden. Zo besparen we tijd en houden we meer uren over om ons te focussen op andere zaken.
Kortom, door niet te investeren in taakautomatisering, verspil je kostbare tijd en loop je potentiële omzet mis.
Een goed voorbeeld is chatbots. Zij helpen online klanten verder met basisvragen. Het is pas wanneer de vragen diepgaander en de antwoorden genuanceerder worden, dat er een mens aan te pas komt.
6. Tevreden werknemers zijn productieve werknemers
De prestaties van werknemers zijn niet uit te drukken in uren. Ze zitten allemaal misschien wel 40 uur op kantoor, maar de ene werknemer is productiever dan de andere.
Hoe blijer werknemers zijn op de werkvloer, hoe productiever. Maar tevreden werknemers schieten niet zomaar uit de grond. Je moet daar hard voor werken.
Hier geldt het principe van wederkerigheid. Voor wat hoort wat. Door je werknemers goed te verzorgen, voelen ze zich gewaardeerd en zijn ze tevreden. Op die momenten zijn ze bereid om er iets terug voor te geven.
7. Groeiprogramma’s
Gezonde ambitie kan nooit kwaad. Maar die ambitie moet je voeden. Nam je net een jonge werknemer in dienst? Laat hem dan zeker weten wat de groeimogelijkheden zijn.
Vooruitzichten zijn een krachtig middel om productiviteit en motivatie te stimuleren. Maar als die vooruitzichten er niet zijn, voelen sommigen zich verloren. En op zo’n momenten loop je het gevaar om die mensen te verliezen aan concurrenten die hen wel beloftes maken.
8. Werk en privé balanceren
Iedereen leidt zijn of haar eigen leven. En niet elk leven draait rond werk.
Jonge ouders hebben hun handen vol met hun kleintje. Oudere werknemers willen stilaan hun professionele activiteiten afbouwen.
Er lopen heel veel mensen rond waarbij de werk-privébalans heilig is. Ze doen hun contractuele uren en zijn bereid om eens een keer langer te blijven. Maar dat mag zeker niet de norm zijn.
Besef dus dat elk individu een andere visie heeft op werk. Van sommigen kan je meer vragen dan van anderen. Als je daar respect voor toont, nemen je werknemers het je in dank af.
9. Stressmanagement
Zo’n 80 procent van alle werknemers ervaart stress op het werk.
Daar bestaan een heleboel oorzaken voor zoals:
- Te veel of te weinig werk
- Onvoldoende waardering
- Te weinig uitdaging
- De aard van het werk (denk aan leerkrachten en vertegenwoordigers)
- Onenigheden tussen collega’s
Al die redenen kunnen uiteindelijk leiden tot een burn-out. En een burn-out betekent dat je maanden tot jaren niet over je werknemer kunt beschikken.
Maar dat kan je voorkomen door hen te leren omgaan met hun stress. Investeer daarom in opleidingen rond stressmanagement.
Daarnaast is het op zo’n momenten ook tijd voor zelfreflectie. Ligt een burn-out aan de werknemer? Of aan de bedrijfscultuur? Als het de bedrijfscultuur is, moet je dringend aanpassingen doorvoeren waardoor de stressniveaus zakken.