“Wij zijn erg sexy.” Een interview met díé uitspraak beginnen, schept verwachtingen. André Ghysens is sinds 2005 HR-directeur bij SABCA, een van de belangrijkste Belgische bedrijven in de luchtvaartsector. Met 1261 medewerkers, die gemiddeld 48 jaar oud zijn, heeft hij zijn handen vol. “Niet zozeer de retentie of de oudere medewerkers zijn bij ons een punt. Wij hebben het vooral moeilijk met het aantrekken van nieuwe goede mensen.”
De draagwijdte van HR
spreekt iedereen aan met naam en toenaam. Wie het raam van de HR-directeur voorbijloopt, lacht en zwaait. “Voor jou kan dit absurd lijken, voor mij is het dagelijkse kost”, zo verontschuldigt de populaire HR-man zich enigszins. “Het is belangrijk om voeling te hebben met je mensen. Respect en erkenning zijn belangrijk in elke soort relatie.”
Na zijn licentiaatsstudie Politieke en Sociale Wetenschappen kwam André Ghysens in 1988 terecht op een magere arbeidsmarkt. Wie niet bij de banken aan de slag wilde, had weinig keuze. “Ik kan niet zeggen dat ik altijd gedroomd heb van een carrière in HR. Ik was afgestudeerd, die kans deed zich voor en ik ben aan de slag gegaan.”
Wat André Ghysens niet meteen besefte, was de draagwijdte van de job. De vzw in de thuiszorgsector die hem welwillend op de payroll zette, had naast hem nog 800 anderen op de loonlijst staan. “Ik ben er meteen ingegooid”, zegt André Ghysens. “Ik was me bij aanvang eigenlijk niet bewust van de enorme verantwoordelijkheid. Bovendien beleefde die organisatie een explosieve groei. Toen ik elf jaar later afscheid nam, werkten er 2000 mensen.”
Loyaal, zolang het blijft boeien
André Ghysens had tot aan zijn pensioen in de zachte sector kunnen blijven, maar na een decennium begon het te kriebelen. “Als je met een organisatie vergroeit en het bedrijf van binnen en buiten kent, verzeil je in een soort comfortsituatie. Ik voelde me te jong om te verzanden in herhaling en ben op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging. Ik had die nodig.”
Die nieuwe wending kwam er. Net voor de eeuwwisseling zette André Ghysens zijn eerste stappen in de industrie. “Met mijn job bij SCA Packaging, een Zweedse gigant in rolkarton, zat ik meteen in een industriële omgeving par excellence.”
André Ghysens is tijdens zijn verdere loopbaan de industrie trouw gebleven. In 2005 stapte hij SABCA binnen. Na een woelige periode van hervormingen nam hij het roer over van zijn voorganger. “Vandaag verloopt het contact met de vakbonden respectvol en open. De afgevaardigden hebben hun taak, ik de mijne. Wij vervullen die in harmonie en zonder taboes.”
In een loopbaan van 26 jaar had André Ghysens slechts drie werkgevers. Dat hij zelf dus een erg loyale werknemer is, wuift hij weg. “Het gaat erom wat je kunt realiseren en de wisselwerking met je professionele omgeving. Zolang het blijft boeien, blijf je ook loyaal.”
Klein verloop
“De werknemers bij SABCA zijn blijvers”, zegt André Ghysens. “Ongeveer 80 procent van onze werknemers begint en eindigt zijn loopbaan hier. Je moet natuurlijk beseffen dat wij in België geen enkele concurrent hebben. Onze concurrenten zijn, net als onze klanten, internationale spelers. Wij hebben bovendien op elk niveau van de organisatie geschoolde mensen die zich bezighouden met erg gespecialiseerde producten. In ons studiebureau bijvoorbeeld werken 160 burgerlijk ingenieurs. Zij werken mee aan projecten voor Airbus, Airbus Defence & Space, Dassault Aviation en Arianespace. Dat zijn niet zomaar opdrachtjes. SABCA is actief in zowel de creatie, fabricatie, assemblage, composietonderdelen als het onderhoud van militaire vliegtuigen.”
“Wij moeten geen inspanningen leveren om de mensen bij ons te houden. We zijn een aantrekkelijke én goede werkgever, ook al zijn al onze loonschalen vastgelegd in cao’s en is hier een klassiek maar volledig loonpakket van toepassing. Het is de combinatie van kunnen werken in een spannende en aangename omgeving, verantwoordelijkheid krijgen en een goed loon dat ervoor zorgt dat onze mensen niet vertrekken. Wij hebben een erg klein verloop.”
Opleidingen en leiderschap
Natuurlijk is het klassieke fenomeen van de schoolverlater die na drie tot vijf jaar de kriebels krijgt en op zijn stoel begint te wiebelen, ook bij SABCA bekend. “Wij nodigen deze mensen uit voor een gesprek, gaan ze begeleiden en verantwoordelijkheid geven. SABCA heeft een groot budget voor opleidingen”, zegt André Ghysens. “Young professionals worden gemotiveerd door opleidingen in leiderschap. Ook peterschap kan een motivator zijn. Wij werken altijd met gemengde teams. De nieuwe werknemers worden opgenomen in een team met ervaren mensen. Met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar hebben wij erg veel expertise in huis. Tegelijk betekent dit dat die expertise moet doorgegeven worden. Elke carrière is nu eenmaal eindig.”
Anders gaan rekruteren
Binnen de twaalf jaar zal de helft van de huidige SABCA-medewerkers met vervroegd pensioen gaan. “Dat betekent dat we in bepaalde jaren 60 à 70 nieuwe medewerkers moeten aanwerven, en dat is een grote uitdaging voor de HR-dienst”, zegt André Ghysens. “In 2014 hebben we al 69 nieuwe mensen aangeworven. Om hen te vinden, verwerken wij 7000 cv’s per jaar. Wij zijn erg actief in het verwerken van cv’s, maar we moeten onze tijd ook steken in het begeleiden van de waardevolle werknemers. En dus moeten we anders gaan rekruteren en werven dan via de klassieke online- en printkanalen.”
Dat André Ghysens met zijn team voor grote uitdagingen staat, is duidelijk. “Mijn taak is om evoluties in de organisatie te detecteren en hiervoor oplossingen te zoeken. Het is de manier waarop je oplossingen zoekt en aanbiedt die je de kans geeft om als HR-manager je stempel te drukken op het beleid.”
“De discussie of je als HR-manager nu een plaats aan de directietafel krijgt of niet, bestaat voor mij niet. Daarin zijn wij al te ver geëmancipeerd. Je hebt je rol te vervullen, en je voert die gesprekken die nodig zijn om de organisatie te krijgen waar ze moet zijn. Op welke stoel je daarvoor zit, is onbelangrijk. SABCA bestaat wel al sinds 1920. We spreken hier over een ‘bijna-eeuweling’, met zijn eigen gewoontes en tradities. Het is dus niet altijd evident om moderne of hedendaagse praktijken te gaan toepassen, zoals de recruitment outsourcen of van sociaal secretariaat veranderen. Toch is het belangrijk om bestaande procedures in vraag te stellen, om ervoor te zorgen dat de evolutie mogelijk blijft. Deze job vraagt maturiteit en ervaring, dat klopt. En je moet er een neus voor hebben, want HR blijft een vak van mensen.”
Samenwerking met clearXperts voor selectie en rekrutering
“Wij zaten voor onze boekhouding met een erg moeilijke vraag”, vertelt André Ghysens. “Het accountantprofiel dat wij zochten, moest over een erkenning door het IAB beschikken. Wij vonden dit profiel niet en hebben daarvoor clearXperts ingeschakeld. Zij hebben voor ons dit zeldzame profiel gevonden, tot twee keer toe zelfs. Op een later tijdstip waren we op zoek naar een moeilijk vindbaar profiel voor onze payroll. Ook die werknemer hebben we via clearXperts gevonden. Op de juiste manier selecteren en rekruteren is vandaag erg belangrijk.”