Skip to content

De switch naar agile teams: enkele sterktes op een rijtje

 

Hoe ziet een future proof team eruit voor Sofie Van Eeckhoutte, Marketing Chapter Lead bij Engie? In deze aflevering van de clearXperts podcast, Xtra human insights, vertelt Sofie hoe de switch naar agile teams hen nog sterker maakte. 

Ellen Vanvlasselaer, Business Development Director & Partner bij clearXperts, en Arne Vanvlasselaer, Business Unit Manager & Partner bij clearXperts, gingen in gesprek met Sofie over het samenstellen en leiden van een future proof Marketing team.

 

Future proof teams: een agile perspectief
Als Chapter Lead bij Engie, zoekt Sofie voortdurend naar de juiste mensen voor de juiste polyvalente teams. Voor haar is een future proof team een agile team. Zo’n team opereert op een flexibele manier, waarbij marketeers hun rol vervullen in nauwe samenwerking met andere disciplinesTeams worden samengesteld als squads, waar autonomie centraal staat. Een squad bestaat uit een tiental mensen uit verschillende disciplines, zoals een productontwikkelaar, marketeer, salescoördinator en implementatiespecialisten. Het doel is om een soort start-up-/kmo-modus te creëren, waarin marketeers directe toegang hebben tot stakeholders en zo snel producten bij de klant kunnen brengen. 

Marketeers bij Engie worden gezien als T-shaped professionals. Naast diepgaande marketingkennis moeten ze een brede mindset, kijk en vorming hebben om effectief samen te werken binnen diverse teams. En uiteraard om hun product snel aan de klant voor te leggen.

Maar hoe vertaal je zo’n brede mindset in hard en soft skills?

Het belang van mindset in werving

Bij het werven van marketeers is een goede mindset belangrijker dan specifieke ervaringen. Een diploma en ervaring zijn uiteraard een goed begin, maar een proactieve en authentieke mindset tijdens sollicitatiegesprekken is doorslaggevend. Het vermogen om door te vragen én moeilijke vragen te durven stellen, zijn cruciale kwaliteiten.

Hoe kan je deze mindset beoordelen tijdens een sollicitatiegesprek? Er is immers geen specifieke vraag om dit te weten komen. Doorheen het gesprek wordt dit vaak duidelijk wanneer je een moeilijke vraag stelt waar men niet meteen het antwoord op heeft. Durft men hierop een eerlijk antwoord te geven of nee te zeggen? 

Hard skills voor een future proof team
Marketeers moeten klantcentrisch kunnen denken om future proof te zijn. Als marketeer moet je de pijnpunten en noden van de klant immers diepgaand kunnen analyseren. Je moet een strategie kunnen begrijpen én doorvertalen naar een marketing plan op maat van de klant. 
 
Naast een open mindset is ook data-expertise meer dan ooit essentieel. Denk maar aan de digitale revolutie en het inzetten van artificiële intelligentie. 
 
Leiderschap in een agile omgeving
In plaats van traditionele hiërarchieën hebben agile teams een product owner, een soort manager binnen het team. Al nemen ze die term bij Engie niet graag in de mond. Met hun agile aanpak hebben ze namelijk enkele hiërarchische niveaus uit de organisatie weggehaald.
 
Het ‘managementmodel’ bij Engie is er eentje van circulariteit waar mensen zich gemakkelijk horizontaal bewegen. Deze aanpak stimuleert diversiteit en expertise. Het resultaat? Mensen krijgen een groter verantwoordelijkheidsgevoel en kunnen een impact creëren.
 
De rol van een product owner is om op basis van de strategische richtlijnen te bepalen wat er moet gebeuren. Om het kader zo duidelijk mogelijk te schetsen, zodat iedereen in het team autonoom de objectieven kan bereiken. Een product owner moet zijn team een beetje loslaten en hen in de juiste richting sturen. 
 
Omgaan met de war for talent
Tijdens de zoektocht naar de juiste profielen combineert Engie interne en externe werknemers. Een 50/50-mix van interne en externe marketeers is een goede basis. Externe krachten brengen frisse perspectieven en ervaringen uit andere sectoren, wat de organisatie verrijkt. Maar uiteraard is ook de in depth-kennis van interne werknemers van onschatbare waarde. 
 
Om ervoor te zorgen dat interne en externe teamleden één team zijn én blijven, wordt er sterk ingezet op knowledge sharing en teambuilding. Engie behandelt alle teamleden op dezelfde manier, ongeacht hun aanstellingsvorm.
 
De gouden tip voor Marketing managers
Als marketing team is het cruciaal dat je zo dicht mogelijk bij je klanten en stakeholders staat. Daarom laat je je marketeers best eens werken in een operationele omgeving. Denk maar aan een callcenter of een salesomgeving waar ze de klanten écht leren kennen. Zo kunnen ze de pijnpunten van de klant duidelijk in kaart brengen en vermijd je dat ze in hun ivoren toren blijven.  

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!