Skip to content

Diploma in de pocket, genoten van een welverdiende vakantie, klaar voor een nieuw leven! Je bent pas afgestudeerd en op zoek naar je eerste job? Dan gaat er een nieuwe wereld voor je open, de wereld van het solliciteren. Niet altijd even gemakkelijk en vaak wordt je geduld goed op de proef gesteld. Want het is niet altijd evident om als starter, zonder werkervaring, aan een eerste job te geraken. Gelukkig zijn er al velen je voorgegaan en kunnen we je hierdoor goede tips geven om die eerste job binnen te halen!

Jezelf verkopen

Solliciteren is jezelf verkopen. Waarom ben net jij geschikt voor de baan? Er zullen tientallen mede-sollicitanten zijn, dus je moet jezelf onderscheiden om die eerste baan te scoren. Zie jezelf daarom als een totaalpakket dat je in de markt zet. Daarbij horen je vaardigheden, maar ook je persoonlijke kenmerken. Voor een werkgever is het niet alleen interessant te weten wat je op school allemaal voor vakken gevolgd hebt, maar ook wat je daarbuiten gedaan hebt en jou kenmerkt.

Update en controleer je online profielen

Iedere werkgever zal tegenwoordig een kijkje nemen op social media om te zien met wie ze te maken hebben. Zorg daarom dat je je online profielen update en controleert. Heb je net gesolliciteerd en beweerd dat je nauwkeurig, stipt en goed bent in het Nederlands geschrift, komt het wellicht niet zo goed over als je facebook volstaat met schreeuwerige sms-taal. Zorg dus dat je online profielen overeenkomen met het beeld dat je schept in je sollicitatie en beter nog, dat ze er een goede aanvulling op zijn. Op die manier zet je je al beter in de markt.

Netwerk

Uiteraard zijn er de bekende jobsites om vacatures te vinden. Maar onderschat het belang van je eigen netwerk niet om je eerste baan te vinden. Veel werkgevers proberen eerst in het netwerk van hun huidige werknemers een geschikte kandidaat te vinden. Dus laat vooral aan iedereen weten dat je op zoek bent naar werk. Wie weet zoeken ze in het bedrijf van een kennis wel een nieuwe werknemer met jouw profiel.

Social Media

Veel bedrijven zijn tegenwoordig actief op social media en er zijn verschillende nieuwe online platforms waar vacatures verzameld worden. Volg de bedrijven die je interessant vindt op social media en like of reageer soms op een bericht. Wanneer ze nieuwe medewerkers zoeken, komt jouw naam hun misschien al bekend voor als je solliciteert.

Open sollicitatie

Zijn er bepaalde bedrijven waar je als pas afgestudeerde graag zou willen werken, maar hebben die op dit moment geen vacatures? Stuur een open sollicitatie waarin je aangeeft dat je graag bij hen zou willen werken en daarom nu al solliciteert.

Stuur een persoonlijke sollicitatie

Wanneer je je sollicitatie verstuurt zorg dan dat deze persoonlijk en specifiek voor dat bedrijf is. Doe onderzoek naar het bedrijf en de cultuur binnen het bedrijf, zodat je kunt beargumenteren waarom je goed in het team zou passen. Probeer ook te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor de recrutering, zodat je deze persoon persoonlijk aan kunt spreken.

Bereid je goed voor

Wanneer je dan op een eerste gesprek mag komen, zorg dat je goed voorbereid bent. De volgende punten kunnen je hierbij helpen:

  • Verdiep je nog verder in het bedrijf, zodat je weet wat ze precies doen;
  • Overloop je sterke en zwakke punten, die vraag ga je zeker krijgen;
  • Probeer al eens te motiveren waarom jij in het bedrijf zou passen en waarom je graag die bepaalde functie wil;
  • Bedenk zelf vragen die je kunt stellen. Dat komt geïnteresseerd over;
  • Doe online testen die je meer kunnen vertellen over je persoonlijkheid en vaardigheden.

En nu binnenhalen die eerste job!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!