Skip to content

Fintech (lees: de financieel-technologische bedrijven) leek initieel een doorn in het oog van de traditionele banken. We merken echter dat banken fintech-bedrijven almaar vaker als een meerwaarde en aanvulling zien op hun bestaande diensten.

Grote banken beginnen steeds vaker samenwerkingen met fintech-bedrijven of investeren in start-ups. Dat is op zich een logische keuze. Fintech-bedrijven leggen doorgaans de nadruk op één specifieke nood van consumenten, en kunnen dankzij hun specialisatie van grote waarde zijn voor klanten. 

Ben je werkzaam in de financiële sector of bij een grote financiële instelling? Dan doe je er goed aan de trends die leven bij fintech-bedrijven, op de voet te volgen. Wij zetten de belangrijkste hieronder op een rij. 

Blockchain 

Blockchain kan gezien worden als één van de meest vooruitstrevende technologieën van de laatste jaren en maakt de tussenkomst van derden feitelijk overbodig. Transacties gaan niet meer via tussenkomst van de bank, maar gebeuren rechtstreeks met de eindklant. En dat kan veel kosten besparen. 

Maar blockchain gaat verder dan dat en is niet alleen toepasbaar op financiële transacties. Het is interessant om op de hoogte te blijven van deze technologie en welke toepassingen hier nog meer op gebaseerd zullen worden.

Crowdfunding

Dankzij crowdfunding ben je voor het bekomen van leningen en kredieten al sinds enige niet meer beperkt tot de traditionele banken. Daar waar je vroeger alleen bij een bank kon aankloppen voor een lening, bestaan er nu verschillende alternatieven waarbij je als bedrijf kunt aankloppen bij particulieren of andere investeerders.

Automatisering

Veel processen bij traditionele banken kunnen (deels) geautomatiseerd worden. Denk bijvoorbeeld maar aan het afsluiten van een rekening, het overboeken van geld, het afsluiten van een krediet enzovoort. Fintech-bedrijven leggen zich erop toe om deze handelingen zoveel mogelijk te automatiseren zodat klanten kosten kunnen besparen.

Artificial intelligence/A.I.

Door middel van artificial intelligence kunnen bepaalde processen overgenomen en geautomatiseerd worden. Bijvoorbeeld door het inzetten van chatbots op een website. Waar je vroeger een fysiek persoon achter deze chat moest ‘zetten’ kunnen hier tegenwoordig perfect chatbots worden ingezet. Door het gebruik van A.I. worden deze bots steeds slimmer zodat consumenten niet meer in de gaten hebben dat ze feitelijk tegen een bot praten. Je kunt A.I. zelfs inzetten voor ‘voice’. Het principe is hetzelfde als met een chatbot, alleen gebruik je A.I. dan voor mensen die effectief bellen naar een klantenservice.

Of wat dacht je van het inzetten van robots voor het samenstellen van een beleggings- ofinversteringsportefeuille? 

Automatisch sparen/beleggen

Een andere trend die we zien binnen fintech-bedrijven is dat er meer wordt ingezet op automatisch sparen/beleggen. Zo bestaan er al applicaties die ervoor zorgen dat je een deel geld spaart/belegt als je een dagelijkse uitgave doet.

Europese PSD2-wetgeving

Deze wetgeving zorgt ervoor dat banken toegang moeten voorzien voor andere bedrijven om applicaties te ontwikkelen voor consumenten. Ze moeten toegang geven voor API’s waarmee die andere applicaties kunnen communiceren. Betalen via WhatsApp? Geen probleem!

Fintech-bedrijven werden door banken initieel misschien als bedreiging gezien, consumenten kunnen deze bedrijven alleen maar omarmen. Het maakt het leven een stuk gemakkelijker en aangenamer.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!