Skip to content

Je speelt met het idee om freelancer te worden of bent net begonnen als freelancer? Je kampt ongetwijfeld nog met een aantal vragen en onzekerheden. Als freelancer vallen alle zekerheden een beetje weg. Welkom in de grote wereld waar jij zelf alle beslissingen neemt en je eigen richting kiest. Een stuk zekerheid valt weg maar de vrijheid om je eigen keuzes te maken groeit aanzienlijk. Wij hebben enkele tips opgelijst die jou kunnen helpen in de eerste maanden als startende freelancer.

Bepaal je positionering

Denk na over hoe je jezelf in de markt positioneert. Ben je een generieke of specifieke freelancer?

Het allergrootste voordeel van generieke freelancers is het ruime aanbod aan potentiële klanten. Wanneer je ervaring hebt opgebouwd in verschillende takken ben je als generalist breed inzetbaar en dat vinden bedrijven opportuun. Jouw generalisme kan bij sommige bedrijven ook nadelige gevolgen hebben. Bedrijven kunnen jou zien als manusje van alles en hebben verwachtingen die je niet zal kunnen waarmaken. Aarzel niet om duidelijk afspraken met hen te maken. Bepaal in samenspraak welke taken jij zal opnemen.

Wanneer je ervoor kiest om aan de slag de gaan als gespecialiseerde freelancer heb je in mindere mate last van onrealistische vragen van klanten. Je bent je bewust van jouw sterktes en zwaktes en potentiële opdrachtgevers weten meteen wat ze van jou mogen verwachten. Jouw vakspecifieke kennis heeft voordelen bij specifieke opdrachten en kan ervoor zorgen dat je sneller geselecteerd wordt in plaats van een meer algemeen profiel. Naast de talrijke voordelen zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan een vakspecifieke freelancer. Waar generieke freelancers een brede waaier aan potentiële opdrachtgevers hebben, heeft de specialist minder keuze. Je wordt als specialist uitsluitend ingeschakeld voor specifieke problemen. Daarbovenop kan het zijn dat jouw opdrachtgever vraagt om een niet-concurrentiebeding te ondertekenen. Dan wordt de keuze alleen nog maar kleiner. Tot slot dien je al specialist steeds dezelfde soort opdracht te herhalen en dat kan op termijn leiden tot verveling.

Generalist of specialist? Er is geen juist of fout antwoord. De keuze hangt voor een groot deel af van wat jij juist wil als freelancer. Hou jij van die afwisseling of verdiep jij je liever in de expertenrol? Bijkomend is belangrijk om te kijken naar de markt waarin je actief bent, de grootte van de concurrentie, jouw ervaring, …

Bepaal je tarief

Denk na over wat je wil verdienen. Om dat bedrag over te houden, moet je eerst al jouw kosten in kaart brengen. Als freelancer moet je rekening houden met 3 grote jaarlijkse uitgaven: de beroepskosten, de sociale bijdragen en de personenbelasting. Het netto-bedrag dat je overhoudt na aftrek van de kosten kan je online bereken via deze tool. Als startende freelancer is het zeker ook niet slecht om eens te raden te gaan bij een boekhouder. Hij of zij kan jouw zeker nog meer nuttige tips vertellen.

Heb jij jouw jaarlijkse omzet bepaald? Dan kan je vervolgens gaan bepalen hoeveel uren je zal moeten facturen aan welk uurtarief. Goed om te weten, hou rekening met dagen dat je geen inkomsten hebt:

  • Feest- en vakantiedagen
  • Opleidingen die je gaat volgen
  • Kalme periodes

De gemiddelde freelancer die deze berekening maakt, komt op 150 tot 200 factuureerbare werkdagen.

Vergelijk jouw uurtarief met uurtarieven uit de sector. UNIZO publiceert jaarlijks cijfers over het uurtarief van freelancers uit diverse sectoren.

Structuur

Leer omgaan met vrijheid. Niets moet, alles mag. Afhankelijk van het type werkgever en de opdracht kan je als freelancer van thuis werken, dien je fysiek op kantoor aanwezig te zijn of een combinatie van beide. Stem goed af wat voor jou haalbaar is en wat job gerelateerd voor jullie beiden werkt. Als freelancer heb je vaak ook de keuze om te opteren voor 4/5 of 3/5 projecten en kan je soms al eens een maand helemaal niets doen tussen projecten in.

Wil je graag boodschappen doen tijdens de middag? Spendeer je graag woensdagnamiddag met de kinderen? Uitgezonderd van dat stemmetje in je hoofd zal niemand er iets van zeggen. Soms moet je jezelf dan afvragen, heeft het stemmetje niet een beetje gelijk? Wanneer je als freelancer niet werkt, komt er geen geld op de plank.

Mensen zijn gewoontedieren dus probeer een bepaalde structuur te hanteren die voor jou het beste werkt. In het begin zal je misschien verschillende zaken uitproberen maar dat is prima. Ga op zoek naar de manier die het beste aansluit bij jezelf en jouw werk.

Coworking spaces

Als freelancer heb je vaak de mogelijkheid om van thuis uit te werken, op project bij de klant te werken of een combinatie van beide. Na enige tijd van thuiswerk begint de eenzaamheid misschien wel te knagen? Heb je al eens overwogen om een coworking space te bezoeken? Dit zijn flexibele, relatief goedkope werkplekken voor zelfstandigen. Je vindt ze midden in de stad en langs snelwegen. Een ander voordeel van die flexplekken is dat je de kans krijgt om andere personen, met hetzelfde statuut als jij, te ontmoeten. Het maakt ook helemaal niet uit of ze werkzaam zijn in dezelfde sector als jij, je zal heel wat inspiratie uit de gesprekken halen. Bijkomend levert het je misschien wel nieuwe klanten op.

Community

Een kant-en-klare handleiding voor startende freelancers bestaat er helaas niet. In het begin gaat het met vallen en opstaan en op die manier leer je veel bij. Een tip die we je wel kunnen meegeven is, ga op zoek naar communities of groepen online en/of offline waarbij jezelf kan aansluiten. Op deze manier zullen ook een groot deel van je vragen al beantwoord worden door freelancers die al langer actief zijn op de markt.

De snelste weg naar jouw volgende opdracht

Tuurlijk houd je van je vrijheid. Daarom ben je ooit freelancer geworden. En we twijfelen er niet aan dat je zelf een goede netwerker bent en makkelijk klanten vindt. Maar toch kan het af en toe goed doen om er niet helemaal alleen voor te staan, om te weten dat er iemand met je mee zoekt. Want dat is precies wat we doen voor de freelancers in ons netwerk. We houden intensief contact en volgen hun carrière op de voet. We kennen ze op den duur zo goed dat we perfect weten welke opdrachten bij hen passen. Net zo goed als we weten welke freelancers onze klanten nodig hebben.

Maar we doen meer dan alleen maar de juiste freelancer op het juiste project zetten. We zorgen ook dat jullie van elkaar leren. We organiseren opleidingen en evenementen waarop onze freelancers elkaar ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Heb je zin om met ons samen te werken? Contacteer ons: [email protected]

Bronnen:
https://www.xerius.be/nl-be/zelfstandig-worden/je-voorbereiding/freelancer-worden
https://www.partena-professional.be/nl/nieuws/werken-als-freelancer-hoe-kan-ik-freelancer-worden

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!