Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]In onze huidige maatschappij willen we veel tegelijk. We willen een mooie carrière uitbouwen, een huis (ver)bouwen, een gezinnetje starten en daarnaast ook een druk sociaal leven onderhouden.

Onze work-life balance komt daarbij al eens in het gedrang. Doordat we teveel tegelijk willen, hebben we uiteindelijk vaak nergens fut voor of raken we op een bepaald moment uitgeblust.

Hoe kun je ervoor waken dat je work-life balance in balans blijft?

Thuis zijn = offline zijn

Waar je vroeger de kantoordeur achter je dichttrok, naar huis ging en de volgende dag pas weer bereikbaar was, zijn we vandaag 24/7 beschikbaar.

Thuis mailtjes lezen? Waarom niet.

Een Skpe-call in de avonduren? Natuurlijk.

Toch nog even een vergadering voorbereiden voor morgen? Ik heb VPN-verbinding, doe ik thuis wel.

Ons werk versmelt op die manier met ons privéleven. Hoewel de eindeloze online mogelijkheden voordelen hebben, zorgt deze ook voor de nodige druk op je work-life balance.

Probeer daarom ‘s avonds en in het weekend offline te zijn, of toch in ieder geval een groot deel van de tijd. Plan voor jezelf wanneer je met werk bezig mag zijn, maar zorg dat je voor de rest offline bent, zodat je je tijd kunt besteden aan je gezin, familie en vrienden.

Werk productief

Wil je zorgen voor een goede work-life balance, werk dan productief op het moment dat je op je werk bent. We schreven eerder al hoe je je time management kunt verbeteren. Werk met to-do-lijstjes, kies een werkpatroon dat werkt voor jou, schakel externe factoren uit die je storen tijdens het werk en maak concrete planningen.

Doe (en wil) minder

Heb je al eens kritisch gekeken naar alle zaken die je wil doen? Kun je daarvan misschien een paar dingen schrappen of vereenvoudigen? Vaak leggen we onszelf gewoonweg te hoge verwachtingen en verplichtingen op.

Ik moet dat nog afwerken, ik moet deze week drie keer sporten, ik moet naar dat en dat feestje, ik moet een zo origineel mogelijke traktatie maken voor mijn kind zijn verjaardag, ik moet…

Bekijk je lijst met ‘taken’ en begin met schrappen. Maak alleen tijd voor die zaken die je écht belangrijk vindt en besef je dat ‘nee’ zeggen ook een optie is.

Maak realistische plannen

Om goed grip te houden op je work-life balance kan het helpen om een planning te maken voor de komende week. Welke zaken wil je zeker doen en moeten er gebeuren? Hou je planning realistisch en plan ook genoeg tijd voor jezelf in.

Voer kleine veranderingen in

Een betere work-life balance vraagt tijd. Je kunt niet verwachten dat je van de ene op de andere week een betere balans vindt. Het is een proces dat tijd vraagt. Wat betekent work-life balance voor jou? Wat kun je doen om deze te bereiken? Ben ik goed bezig? Waar kan ik nog bijsturen?

Probeer vooruitgang te boeken door kleine veranderingen in te voeren. Misschien kun je wel een halve middag werken van thuis uit. Word je vrolijk en gelukkig van bloemen? Bestel iedere week een bos bloemen voor jezelf. Of plan iedere week één avond waarop je met vrienden afspreekt…

Neem tijd voor jezelf

Werk, gezin, familie, vrienden… ze nemen waarschijnlijk het meeste van je tijd in beslag.

Maar vergeet daarnaast jezelf niet.

Je hebt er niets aan om al je tijd en aandacht aan andere zaken te besteden en je daardoor uitgeblust te voelen. Heb tijd en aandacht voor jezelf. Van sporten krijg je energie, dus probeer te regelmatig te bewegen. Eet gezond en vergeet vooral die goede nachtrust niet. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!