Skip to content

Met zijn 800 miljoen actieve maandelijkse gebruikers is TikTok een van de snelst groeiende social media platformen ter wereld. In februari 2019 bereikte TikTok zijn eerste miljard downloads. Het duurde iets meer dan een jaar om dit aantal downloads te verdubbelen – een duidelijk teken van de enorme populariteit van de app.

Met als missie “to capture and present the world’s creativity, knowledge, and moments that matter, directly from the mobile phone” vormt TikTok een rechtstreekse concurrent van social media giganten zoals YouTube, Instagram, WhatsApp en Facebook. Het was dan ook slechts een kwestie van tijd voor Instagram met een gelijkaardige feature op de markt kwam: Instagram Reels. Hoe beide apps van elkaar verschillen, wat hun voor- en nadelen zijn en voor welke doeleinden ze gebruikt worden, lees je in deze blog.

Gelijkenissen & verschillen

Op 5 augustus 2020 werd Instagram Reels aan het brede publiek voorgesteld als “a new way to create and discover short, entertaining videos on Instagram.” Het principe van korte multi-clip video’s gecombineerd met catchy audio en effecten ligt erg in de lijn van TikTok. Hoewel hun interface er hetzelfde uitziet, zijn er toch enkele verschillen merkbaar die we maar al te graag onder de loep nemen.

  1. Het eerste verschil is dat TikTok een op zichzelf staand social media platform is, terwijl Reels onderdeel uitmaakt van Instagram. Zo zit Reels, net zoals IGTV, vervat in je Instagram profiel en beland je – in tegenstelling tot TikTok – dus niet integraal op de video feed wanneer je de app opent.
  2. Waar TikTok de mogelijkheid biedt om video’s van 15 en 60 seconden op te nemen, beperkt Instagram Reels zijn maximale lengte tot 30 seconden.
  3. Hoewel beide apps de combinatie van je clips met audio en effecten mogelijk maken, reikt de creatieve vrijheid bij TikTok verder dan bij Instagram Reels. TikTok biedt niet alleen een breder gamma aan effecten, maar geeft je bovendien de mogelijkheid om deze zowel vooraf als achteraf te bewerken. Zo dien je bij Reels vooraf je video effect te selecteren, terwijl je dit bij TikTok ook nog achteraf kan toevoegen.
  4. Op TikTok spelen hashtags de hoofdrol in het verspreiden van populaire trends en challenges. Waar TikTok via de Discover button de trending hashtags in de kijker zet, bestaat hiervoor geen aparte zone op Instagram Reels.

 

Adverteren op TikTok en Instagram Reels

TikTok biedt verschillende soorten betaalde advertenties aan. momenteel In-Feed Ads, Brand Takeovers, TopView, Branded Hashtag Challenges en Branded Effects aan.

In-Feed Ads

In-feed advertenties zijn korte video’s die verschijnen in de nieuwsfeed van gebruikers op de For You feed. Ze lijken op inheemse TikToks, dus ze mengen zich organisch in de feed.

Branded Hashtag Challenges

In een Branded Hashtag Challenge vraagt een merk TikTok gebruikers om zichzelf te videotapen en iets op te voeren, zoals een gechoreografeerde dans, en deze vervolgens te posten met een specifieke hashtag. Deze advertenties worden bovenaan de Discovery-pagina geplaatst, en een klik op de hashtag leidt de bezoekers naar een collectie TikToks van dezelfde uitdaging.

Brand Takeovers

Brand Takeovers zijn fullscreen, drie tot vijf seconden durende video-advertenties die verschijnen zodra iemand de app opent. De advertentie zal ook verschijnen in de For You feed. Je kan ook een klikbare hashtag of weblink toevoegen.

TopView Ads

Net als bij Brand Takeovers worden TopView Ads op het volledige scherm weergegeven. Het verschil is dat deze advertenties 60 seconden lang kunnen zijn en beginnen niet bij het opstarten van de app.

Branded Effects

Merkeffecten zijn aangepaste stickers, AR-filters en lenzen die gebruikers aan hun eigen video kunnen toevoegen. Ze zijn vergelijkbaar met Instagrams’ AR-filters. Elk nieuw merkeffect is 10 dagen lang beschikbaar.

Aangezien Instagram Reels nog geen betaalde advertenties mogelijk maakt, werken merken en bedrijven samen met creators en influencers om branded content te creëren. Samenwerkingen worden aangeduid met branded content tags die transparantie verhogen en interactie mogelijk maken.

TikTok of Instagram Reels voor je bedrijf?

Nu is het aan jou om te beslissen welk platform het beste aan jouw noden beantwoordt. Ben je een dynamisch bedrijf dat out-of-the-box durft te denken? Ben je steeds op de hoogte van de allerlaatste trends? Is Gen Z de doelgroep die jij tracht te bereiken? Dan is TikTok het uitgelezen kanaal voor jou. Bouwde jij op Instagram reeds een sterke brand uit? Dan vormen Reels misschien wel de perfecte aanvulling op jouw feed, stories en IGTV.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!