2020 kan gekenmerkt worden als het jaar waar iedereen en alles stilstond, behalve technologie. De eventsector kreeg zoals diverse andere sectoren het zwaar te verduren. Geplande events moesten vanaf maart geannuleerd of omgevormd worden naar een online experience. Dat ging gepaard met grote uitdagingen bij (event) marketeers die de taak hebben om hun doelgroep(en) aan het bedrijf of merk te verbinden. Om die verbondenheid te proberen behouden, hebben marketeers het afgelopen jaar in recordtempo online alternatieven moeten omarmen.
De toekomst van eventmarketing
Door de huidige coronamaatregelen wordt ons sociaal contact nog steeds drastisch ingeperkt. Veel vragen blijven tot op heden onbeantwoord en het blijft koffiedik kijken wat 2021 voor de eventbranche in petto heeft. Dromen bedrijven weer van fysieke events in Q3 en/of Q4 of trekken ze de kaart van 100% online aanwezigheid?
Wat voorspellen de trends
Hybride events post-covid
Een fysiek event online volgen zal post-covid in het merendeel van de bedrijven in hun marketingmix als standaard opgenomen worden. Dit (nieuwe) type event is heel erg aantrekkelijk als alternatief voor een live event op vlak van budget en bereikbaarheid. Er hoeft niet gekeken te worden naar een goede uitvalsbasis die voor iedereen goed bereikbaar is incl. veel parkeermogelijkheden en/of dichtbij het openbaar vervoer. Op een digitale manier kan je ook perfect jouw nauwe contacten onderhouden met het eigen netwerk en bijkomend met een ruimere groep deelnemers. Hybride events kunnen zeker ingezet worden om doelen te bereiken. Het voordeel van een online event is dat je na afloop de content nog kan promoten en verspreiden via social media kanalen om op die manier nog meer en nieuwe leads en views te generen.
Online netwerken omhelzen
Uit een recente studie van Bizzabo bleek dat de grootste uitdaging in het online organiseren van events, schuilt in het online netwerken. 68,8% van de ondervraagden vindt dat de grootste uitdaging. Tot op heden waren we het zo gewend om fysiek te netwerken waarbij lichaamstaal ons ook voor een deel iets over de persoon voor ons kon vertellen. Toch zijn wij ervan overtuigd dat ook online netwerken heel wat voordelen met zich meebrengt.
Intieme en betrokken events
Volledig verlost van het Coronavirus zullen we nog niet snel zijn. Een groot deel van de bevolking voelt daarnaast misschien ook niet onmiddellijk de nood aan grote events gaan bijwonen. Mensen gaan post-corona vaker de afweging maken of de reistijd een meerwaarde met zich meebrengt. We zouden wel kunnen gaan overwegen om kleinschalige fysieke events weer te gaan opzetten met de nadruk op persoonlijke ervaring.
Alles is zo goed als verboden maar de natuur is altijd open
Evenementen die toch de kaart gaan trekken van fysieke aanwezigheid, worden verwacht dit jaar meer in open lucht door te gaan. In de buitenlucht zijn er meer mogelijkheden voor grotere groepen die wensen samen te komen. Het karakter van afstand houden, kan hier makkelijker geïntegreerd worden.
Hoe sta jij tegenover fysieke en/of hybride events? Laat het ons weten hieronder in de comments!