2022 stond bij vele bedrijven in het teken van de ‘war for talent’. Het invullen van bepaalde vacatures verliep en verloopt nog steeds zeer moeizaam. Eén van de redenen hiervoor is de vergrijzing: voor elke 100 mensen die de arbeidsmarkt verlaten, treden er slechts 82 mensen toe! Bedrijven zoeken dus alternatieve oplossingen om toptalent te behouden of aan te trekken, meestal in de vorm van hoge lonen en bonussen. Hoe zorg je er als manager voor, dat je kostbare talent niet wordt ‘weggekocht’?
Behoud toptalent door te zorgen voor perspectief
Een logische reactie is om zelf ook hoge(re) verloningen en meer extralegale voordelen aan te bieden. Anno 2023 is dit echter niet voldoende om je toptalent te behouden. Omwille van de ruime indexering, zal een hogere verloning immers geen extra trigger zijn. Belangrijk is dat je naast een correct, marktconform loon zorgt voor perspectief. Geef je talenten de nodige vooruitzichten om te ontwikkelen binnen de organisatie. Toptalenten willen immers blijven groeien en hun vaardigheden verder finetunen, zodat ze geen enkele kans mislopen. Als manager kan je voor perspectief zorgen door rekening te houden met drie elementen: purpose, personalisatie en feedback.
1. Purpose
Purpose bestaat uit leren, luisteren, empathie en service minded zijn. Als manager is het belangrijk dat je deze vier elementen toepast binnen de werkvloer, zodat je talent het gevoel heeft écht bij te dragen aan de organisatie. Hierdoor voelen je werknemers zich thuis binnen je bedrijf, wat het extra moeilijk maakt voor concullega’s om hen weg te kapen.
- Zorg dat je werknemers kunnen blijven leren, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Blijf de nieuwsgierigheid van je talent voeden met interessante opleidingen, trainingen, Webinars en andere tools.
- Blijf luisteren. Niet alleen kan je talent leren van jou, maar ook jij kan iets opsteken van hen. Sta open voor hun feedback, inzichten en bezorgdheden.
- Werknemers hechten meer en meer belang aan een goede work-life balance en een persoonlijke aanpak. Toon hiervoor als manager empathie en laat merken dat je hun bezorgdheden begrijpt én belangrijk vindt.
- Zorg ervoor dat je steeds service minded bent en de nodige diensten ter beschikking stelt van je talent.
2. Personalisatie
Naast purpose is ook personalisatie van groot belang. Geef je werknemers de ruimte om een eigen invulling kunnen geven aan hun job. Elke medewerker heeft immers unieke kwaliteiten, talenten en interesses. Job crafting zorgt ervoor dat je talent leergierig en gemotiveerd blijft. Dit speelt dus een zeer belangrijke rol in het behoud toptalent.
3. Feedback
Na purpose en personalisatie kan feedback niet ontbreken om toptalent te behouden.
- Geef duidelijke feedback op de genomen acties van je medewerkers.
- Benoem elk succesverhaal, zodat je werknemers het gevoel krijgen dat hun werk geapprecieerd wordt.
- Maar geef ook feedback op de minder goede verhalen. Doe dit op een positieve manier, zodat je werknemers kunnen bijleren.
Als je als manager deze elementen hanteert, versterk je de band tussen je talent en je bedrijf. Dit zorgt ervoor dat toptalent langer bij je organisatie blijft en dus minder snel overstapt naar de concurrentie.
Extra tip: een employee journey maken is de eerste stap om jouw medewerkers te begrijpen. Ga dieper in op de noden van jouw team én de individuele werknemers en ga voor een persoonlijke aanpak. Een belangrijke vereiste om toptalent te behouden.
Heb je nood aan input en advies over persoonlijke groei en ontwikkelingstrajecten? Ons Talent Management team werkt samen met jouw HR professionals om ervoor te zorgen dat talent op de juiste plaats in je organisatie terechtkomt, met de juiste ondersteuning en middelen. Geef je talenten de nodige vooruitzichten om te ontwikkelen binnen de organisatie, door ze een development center of talent scan aan te bieden. Zo stimuleren we niet alleen werkgeluk en betrokkenheid, maar ook de efficiëntie van jouw working capital.