Rudi Van Boven is CFO van Securitas België en Luxemburg. De Zweedse bedrijfscultuur is erg open en transparant, en dat ligt hem. Maar het zijn vooral de duidelijke strategie en het vooropgestelde doel die hem zijn drive bezorgen. “Ook het samenwerken met de juiste mensen, trouwens,” benadrukt hij. “Het is nog altijd de klik tussen mensen die bepaalt of een project slaagt of faalt.”
Rudi Van Boven
Het carrièrepad van Rudi Van Boven (50) is op zijn minst solide te noemen: vijf jaar in een Vlaamse textielgroep, tien jaar bij een Japanse elektronicagigant, drie jaar bij een wereldspeler voor facilitaire diensten voor televisie en vandaag al tien jaar aan de slag bij Securitas. “Vanuit mijn interesse voor cijfers was de keuze om Toegepaste Economische Wetenschappen te gaan studeren aan de UFSIA een logische stap. Een heerlijke tijd, en ik vond het jammer toen er een einde aan kwam.”
Meteen na zijn studies kon Rudi aan de slag bij de textielgroep Verbeke. Vanuit Deinze leerde hij het vak van controller en werkte hij binnen de groep vijf jaar aan de verdere evolutie van de businessunit Confectie. Helaas stortte het imperium van Filip Verbeke door foute buitenlandse investeringen in elkaar.
Japanse bedrijfscultuur
Bij het Japanse JST kwam Rudi Van Boven in een heel andere wereld terecht. Na zijn werkervaring in de klassieke Vlaamse bedrijfscultuur, waarin CFO Securitas Rudi Van Boven gemoedelijkheid troef is, had de erg hiërarchische Japanse bedrijfscultuur een invloed op de beslissingen in zijn nieuwe functie als CFO.
“Bedrijven met potentieel trekken me aan. Ik hou van organisaties met een visie, een plan”, zegt Rudi. “Vanuit het departement Finance meewerken aan een groter doel en de evolutie van een bedrijf is mooi. JST had een volledig Europees management, wat in vergelijking met andere Japanse ondernemingen in België eerder uitzonderlijk was. We moesten ons wel houden aan de Japanse regels en procedures, die in sommige gevallen toch erg principieel waren. Soms was het gemakkelijker om een investeringsdossier voor een bijkomende productie-eenheid van een paar miljoen euro te laten goedkeuren, dan de bestelling van een bedrijfswagen voor een collega. De Japanse principes waren vaak rigide en niet aangepast aan de Europese manier van werken. Daar moet je wel mee om kunnen.”
Rudi startte als controller bij JST en kon snel doorgroeien tot CFO van de Belgische en Franse productie-eenheid. “Het mooie aan die periode was dat ik in contact kwam met een heel andere cultuur en manier van denken. Achteraf gezien was dat een persoonlijke verrijking. In die tijd was het de gewoonte dat je als CFO verschillende departementen leidde. Zo was ik ook verantwoordelijk voor HR en ICT.”
Alfacam: grote dromen, maar geen geld
Na precies tien jaar werd Rudi Van Boven door een herstructurering bedankt voor bewezen diensten. Vanuit Japan werd beslist dat alle Europese directies vervangen werden door Japanners. In vijf Europese landen moesten de CEO’s en CFO’s vertrekken. “Dat afscheid is erg correct verlopen,” benadrukt Rudi. “Ik kijk met veel voldoening terug op deze periode, mede omdat we als team heel wat konden realiseren, zoals het uitbouwen van een sterk Europees development center en de verdrievoudiging van zowel de omzet als het personeelsbestand in België en Frankrijk. Na tien jaar zat mijn taak er wel een beetje op.”
‘Timing is everything’, zegt men weleens. Zoals de spontane sollicitatie die Rudi naar Alfacam stuurde. Idealist Gabriel Fehervari zag in hem zijn nieuwe CFO. “Na de eerste ontmoeting met Gabriel vond ik hem vooral een man met een grote visie en veel dromen, en dat deed me toch even twijfelen,” zegt Rudi. “Toen Alain Keppens als vertegenwoordiger van de GIMV en bestuurder bij Alfacam me ervan overtuigde dat Gabriels dromen realiseerbare projecten waren, heb ik de stap gezet. Na een maand waren enkele aankopen al een feit: drie televisiewagens met high-definition camera’s die elk 5 miljoen euro kostten, en een lege fabriekshal van 60.000 vierkante meter in Lint voor het latere mediacentrum.”
“Alfacam was in die tijd dé referentie voor facilitaire diensten voor televisie in Europa en ver daarbuiten, en tevens hoofdleverancier van verscheidene Olympische zomer- en winterspelen. Het uitbouwen van EXQI, de eerste Europese high-definition televisiezender, ging moeizaam en slorpte een te groot deel van de beschikbare middelen op. Gabriel Fehervari was dan wel een man met een grote visie maar jammer genoeg met te weinig financiële middelen,” vervolgt Rudi. “Mijn job kwam er hoofdzakelijk op neer dat ik dat geld moest vinden, bij de banken en later ook bij externe investeerders. Een boeiende tijd maar ontzettend arbeidsintensief. Na drie jaar meebouwen aan Gabriels droom, zat het er voor mij op en was het tijd voor iets anders.”
Het Zweedse model: Securitas
In 2006 werd Rudi Van Boven verleid door een Zweeds model. Een flauwe woordspeling misschien voor een grote stap in de carrière van de CFO, die vandaag al tien jaar aan het financiële hoofd staat van zowel de Belgische als Luxemburgse divisie van Securitas. Samen zijn die goed voor een geconsolideerde omzet van 330 miljoen euro, dankzij de dagelijkse inspanningen van bijna 6.000 collega’s.
“Toen ik bij Securitas begon, waren de operaties opgedeeld in vier businessunits: de Statische manbewaking, Aviation, Mobile en Monitoring. Elke afdeling had haar eigen managementstructuur, strategie en targets. Eind 2006 werd ik CFO van de businessunit Monitoring. In 2011 startte de eerste grote transformatie waaraan ik meewerkte: de acquisitie van Cobelguard, de derde speler in de Belgische securitymarkt, gevolgd door de centralisatie van de diverse businessunits. De slogan ‘One Securitas’ werd een begrip: we werden één Securitas waarin de klant centraal stond. Dat ik gevraagd werd om CFO te worden voor de hele Belux-organisatie met zeventien juridische entiteiten, beschouwde ik als een voorrecht. De jaren die volgden, waren een periode vol diverse projecten en veranderingen.”
“De mate waarin je succes boekt, heeft heel veel te maken met hoe mensen samenwerken,” vindt Rudi. “De klik die je hebt met de mensen met wie je werkt, is erg belangrijk – niet alleen op directieniveau maar in alle gelederen van de organisatie. Mensen maken het verschil, en dat is geen loos credo. Wij beschouwen al onze 6.000 werknemers als Securitas-ambassadeurs.”
Technologische snufjes en digitalisering
Een tweede grote stap die Securitas enkele jaren geleden zette, was de ontwikkeling van een technologiedepartement voor de implementering van digitale middelen, zoals intelligente camera’s en toegangscontrole. “Zulke technologieën kunnen bij onze klanten een toegevoegde waarde leveren,” zegt Rudi Van Boven. “Zo zijn intelligente camera’s in staat om bewegingen van mensen te interpreteren, een hond van een mens te onderscheiden en alarm te slaan bij lichte rookontwikkeling. Vroeger hadden we vooral bewakingsagenten en mobiele patrouilles in het veld actief, maar vandaag kunnen we door het inzetten van camera’s meer en andere diensten aan de klant bieden. Dat betekent niet dat onze agenten verdwijnen of dat we jobs schrappen. Integendeel. Wanneer vroeger een bewakingsagent in een shoppingcenter toekeek dat er niets uit de winkel werd gestolen, kunnen onze camera’s vandaag veel meer detecteren, bijvoorbeeld in welke afdeling minder klanten komen en welke het meeste volk trekken. De beelden moeten nog altijd door medewerkers bekeken en geanalyseerd worden. Met de data die we verzamelen, kunnen we de klant nieuwe diensten en een total security solution bieden.”
Gezien de snelle toename van de fysieke en digitale uitdagingen, en de wil om de nieuwste beveiligingsoplossingen te kunnen aanbieden, nam Securitas eind 2014 Sait over. Sait, het vroegere Zenitel, is gespecialiseerd in geïntegreerde draadloze, beveiligings- en ICT-oplossingen in de industrie, openbaar vervoer, (lokale) overheden, politie, defensie en telecom. “Deze acquisitie maakt een belangrijke bedrijfsleuze waar: 1 + 1 = 3. Samen kunnen we meer. We weten waar we naartoe willen, en dat betekent ook dat taken en verantwoordelijkheden geregeld worden herbekeken. Dat is niet altijd evident, maar de drie waarden van Securitas ‘Integriteit, Waakzaamheid en Hulpvaardigheid’ zijn daarin een goede leidraad.”
Securitas en clearXperts
“Bij Securitas krijg je vanaf dag één verantwoordelijkheid,” zegt Rudi Van Boven. “Je wordt natuurlijk niet aan je lot overgelaten en we geloven in training on the job, maar we verwachten wel dat je potentieel hebt om meteen mee te draaien. Dat is ook de reden waarom we graag samenwerken met clearXperts. Zij kennen onze bedrijfscultuur en weten welk profiel ze moeten inzetten. Snel kunnen reageren, is zeker een troef. Wij kunnen geen weken wachten op een medewerker.”