[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Maandagochtend. Je manager komt opnieuw vragen of je eindelijk dat grote verslag hebt afgewerkt. Je vertelt hem dat het bijna af is, maar dat je nog een aantal dingen moet finaliseren. Echter moet je in werkelijkheid nog aan het verslag beginnen. En na het weekend heb je eerst nood aan koffie om de zware ochtend weg te spoelen, dien je je e-mails van het afgelopen weekend na te kijken, liggen er nog andere kleine taken op je bureau te wachten, … Na het uitvoeren van al deze zaken, blijkt de eerste werkdag alweer om te zijn. Maar wat met het grote verslag? Eerste werk morgen dan maar?
Wanneer bovenstaande situatie jou bekend in de oren klinkt, is de kans groot dat je aan uitstelgedrag leidt.
Helaas zorgt uitstelgedrag voor een negatief gevoel en heeft het een aanzienlijke invloed op je werkprestaties. Want diep vanbinnen weet je toch dat die grote taak uiteindelijk moet gebeuren. En hoe langer je ze uitstelt, hoe moeilijker het wordt en hoe slechter je je erover voelt.
Wil je dit slechte gevoel in de toekomst vermijden? Pas dan volgende tips toe om je uitstelgedrag aan te pakken!
Ga na waarom je taken uitstelt
Wie uitstelgedrag vertoont, heeft hiervoor altijd een reden. Deze reden kan simpel zijn, maar soms is er ook een diepere, achterliggende reden. Ben je bijvoorbeeld niet meer tevreden op je werk? Of vind je dat je altijd dezelfde taken in je schoot geworpen krijgt? Wanneer je weet wat de reden is voor je uitstelgedrag, is het gemakkelijker om de oorzaak aan te pakken.
Ga verleidingen uit de weg
Zorg voor een werkomgeving waarin de afleidingen minimaal zijn. Word jij snel afgeleid door sociale media, gesprekken met collega’s of niet zo’n dringende taken die nog gedaan moeten worden? Zorg er dan voor dat je aan het werk gaat in een omgeving waar die verleidingen afwezig zijn. Laat je telefoon ergens anders liggen, zonder je af van je collega’s, … Op die manier zal je uitstelgedrag minder snel de kop opsteken.
Deel je werk op
Ligt dat grote verslag al weken te wachten en kan je je er maar niet toe aanzetten omdat deze taak zoveel tijd in beslag neemt? Probeer dan eens om deze op te delen in kleinere taken. Maak een to-do lijst waarbij je kleine deeltaken maakt zodat je de werkdruk voor jezelf verlaagt. Bovendien maakt deze opdeling het voor jou overzichtelijker en zorgt het ervoor dat je sneller taken kunt afvinken van je lijst. Komaf maken met je uitstelgedrag? Check!
Maak afspraken en deadlines
Als je weet dat je moeite hebt om een bepaalde opdracht te volbrengen, probeer dan met een collega of je baas af te spreken om tussentijdse deadlines vast te leggen. Dit geeft je een groter verantwoordelijkheidsgevoel waardoor je sneller geneigd bent om aan je taak te beginnen en deze tot een goed einde te brengen.
Begin eraan, nu!
Ook al lijkt dit het grootste probleem wanneer je aan uitstelgedrag lijdt, eraan beginnen is de meest effectieve oplossing om met je uitstelgedrag komaf te maken. Moet je bijvoorbeeld een belangrijke, ingewikkelde mail versturen naar iemand? Begin dan gewoon eens met het openen van een blanco mail. Alleen al het openen van een leeg document, kan ervoor zorgen dat je ineens de drang hebt om er meteen aan te beginnen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]